Szinte már csak másodpercek vannak vissza a nagy szeptemberi becsöngetésig. Sokan most próbálják beszerezni a tanszereket és az iskolatáskát. Itt az agglomerációban bőven van választék, hiszen rengeteg szupermarket akciósan kínálja az iskolakezdéshez szükséges az eszközöket, kérdés: milyen legyen az iskolatáska, hogy a gyereknek ne fájjon sem  most, sem felnőtt korában a háta?

Ne szépítsünk, egy jó minőségű és divatos iskolatáskára minimum 20 ezer forintbe kerül még akciósan is, de még így sem mindegy, hogy milyen táskát vesz a gyereknek, ha azt szeretné, hogy ebből később se legyen problémája.

Milyen legyen az iskolatáska? Az Index szerzője megkérdezett erről egy szakorvost, ez alapján kimondható alapszabály, hogy az oldaltáska nem ajánlott, és semmi olyan, ami egy irányba húzza a gerincet. De ha kétoldalas a pántja, akkor is fontos a gyerek lelkére kötni, hogy ne hordja féloldalasan, mert lehet bármennyire szuper a táska, ha rosszul hordja, nem ér semmit.

A klasszikus iskolatáskák között érdemes olyat keresni, amin sok a zseb és a különféle rekeszek, így egyszerűbb elkerülni, hogy a banánt összenyomja valamelyik könyv, vagy külön lehet tárolni a temperákat a füzetektől.

A kisiskolások szeretik a gurulós hátizsákot, bár a felsősöknél már nem igazán számít menőnek – mindenesetre a szakorvos szerint jó alternatíva lehet, mert mindenképpen tehermentesíti a gerincet, és az igazából mindegy, hogy ezt melyik kezével húzza a gyerek.

Vásárláskor ennél érdemes odafigyelni arra, hogy még így is könnyű legyen, hiszen a gazdájának azért fel kell venni például a lépcsőn. Jó megnézni akár a boltban is, hogy milyen a kiegyensúlyozottsága, azaz ha belekerülnek a könyvek, mennyire egyszerű húzni, hogyan lehet vele manőverezni, vagy esetleg kifordul ide-oda, mint egy rossz bőrönd. És persze azt, hogy mennyire strapabíró a kereke.

Az ideális iskolatáskának a háti szakasza és a vállpántja is párnázott, legyen könnyű, légáteresztő, ergonomikus. A vállpánt minél szélesebb legyen, és állítható, keressünk olyan táskát, aminek derékpántja is van, mert ez is segíti a gerincet terhelő súlyok eloszlását.

Mindez azért fontos, mert a célunk az, hogy a fejlődő gerinc terhelését csökkentsük. Szerencsére ezekre a kritériumokra egyre inkább figyelnek a gyártók is – foglalta össze a portálnak dr. Moravcsik Bence Balázs gerincgyógyász a legfontosabb táskavásárlási kritériumokat ortopédszakorvos-szemmel.

Kiemelt kép: illusztráció