Nincs könnyű dolga annak, aki mostanában 50 millió forintnál olcsóbban keres magának kertes házat Budapesten és környékén. A fővárosban sok kerület egyből kiesik, mert még romos házat sem lehet ennyiért kapni, így az érdeklődők körülnéznek az agglomerációban. A lehetőségek azonban ott is behatároltak.

Felkapott hely Dunakeszi

A pesti oldal egyik felkapott városa Dunakeszi. Közel van a fővároshoz, sok útvonalon elérhető, kötöttpályás közlekedés is van, több iskolával, rekreációs lehetőségekkel rendelkezik, így sokan először itt néznek körül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Drága város

“Tekintettel arra, hogy Dunakeszi az északi agglomeráció legdrágább városa, ezért az említett árkategóriában, azaz 50 millió forintig jellemzően csak kisebb alapterületű, 60-90 négyzetméteres, felújítandó állapotú, 300-500 négyzetméteres telekkel rendelkező házat tudunk vásárolni” – mondja Balla Frigyes, a Balla Ingatlan területi irodájának szakmai vezetője. EZT IS OLVASD EL: Luxusingatlanok Budapest környékén, 300 milliótól indul a buli, itt az 5 legdrágább épület

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Mélyen a zsebbe kell nyúlni

Amennyiben felújított vagy újszerű, háromhálószobás családi házat, ikerházat vagy sorházat szeretnénk vásárolni, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk: az árak 60 millió forinttól indulnak, és a kínálat inkább csak 80 millió forint körül kezd kiszélesedni. IDE KAPCSOLÓDIK: Berobbant a kereslet, hiánycikké válhat az építési telek, már az agglomeráció sem olcsó

Olcsóbban csak házrészt lehet venni

Ha valaki tényleg olcsón szeretne kertes ingatlanhoz jutni Dunakeszin, akkor itt is, mint Budapest több kerületében, általában 150-200 négyzetméteres telekrésszel rendelkező jó állapotú házrészt lehet vásárolni, akár 30-45 millió forintért, de ebben az esetben kénytelen lemondani a teljes önállóságról, amivel egy saját kert jár – tette hozzá Balla Frigyes.

Nem érezni árcsökkenést Érden sem

Ha a dél-budai agglomerációban nézünk körül, ott sem egyszerű 50 millió forint alatt ingatlanhoz jutni. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője szerint elsősorban azért, mert nem igazán lehet érezni a családi házak szegmensében az árcsökkenést, így aztán nem is nagyon pörög a piac.

Nagy szerencse kell

Természetesen lehet találkozni 40-50 millió forint közötti eladási árakkal kertes ingatlanok esetében Érd jobb és kevésbé felkapott részein is, ezek azonban 70 négyzetméter körüli, felújítandó házak. A legvonzóbb részeken azonban már nehézségekbe ütközik, ha ennyiért szeretnénk kertes ingatlanhoz jutni, csak nagy-nagy szerencsével és hosszas keresgéléssel találhatunk az igényeinknek megfelelő házat 50 millió forint alatt.

Gyorsan elkelnek az olcsóbb házak

Természetesen, ha egy-egy ilyen, megfelelően árazott és elfogadható adottságú kertes ingatlan a piacra kerül, akkor az gyorsan vevőre talál – jegyezte meg Hártó Regina, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Érd esetében a felkapott és nem annyira népszerű területek között 20-30 százalékos árkülönbséggel is lehet számolni.

Szigetszentmiklós is egyre drágább

Ha a pesti oldal agglomerációjában nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy 50 millió forint alatt errefelé is inkább csak felújítandó kertes házakat lehet vásárolni, bár kérdés, hogy pontosan hol, mert az árak az elhelyezkedéstől függően széles skálán mozognak – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

60 milliónál indulnak a jobb házak

Szigetszentmiklós kertvárosi részén például egy 70 négyzetméteres, felújítandó ikerház-felet 41-42 millióért megvásárolhatunk, ugyanakkor a felkapottabb, központi részen 50-60 millió forint között kapunk olyan házat, melyre szintén jócskán költeni kell. A jobb állapotú házak itt 60 millió forint feletti árakon kelnek el.

Bucka városrész olcsóbb

Ugyanakkor persze kisebb méretű, újépítésű házat az úgynevezett “Bucka-részen” már 50 millió forint alatt is vásárolhatunk, de Szigetcsépen is találhatunk 90 négyzetméteres, újépítésű házat 40-50 millió forint közötti összegért – ismertette az árakat Marosvölgyi Gabi. Mint mondta, itt is érvényes az az alapvető törvényszerűség, hogy minél inkább távolodunk a fővárostól, annál jobb minőségű ingatlant kapunk ugyanazért a pénzért.

Felpörgött a Velencei-tó is

Ha egy kicsit még távolabb tekintünk, akkor a budai oldalon, a Velencei-tó környékén szintén hasonló árakkal találkozunk. 50 millió forintig errefelé, frekventált helyen, “lakóház” besorolással a ‘60-as, ‘70-es években épült 80 négyzetméteres alapterületnél kisebb, felújítandó és korszerűsítésre is szoruló ingatlan tudunk vásárolni – mondta dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Agárdi irodájának szakmai vezetője. IDE KAPCSOLÓDIK: Már a Velencei-tóig ér a fővárosi agglomeráció, egymás után épülnek a társasházak

Pákozdon zárkerti részen

Ezért az összegért ezen kívül még nyaralót tudunk venni, de ezek alapterülete legfeljebb 40-50 négyzetméter. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az említett árak a frekventált területekre vonatkoznak. A tó északi – és jelenleg közművekkel és úttal kevésbé ellátott – részén, így például Pákozd volt zártkerti részein, 50 millió alatt továbbra is lehet találni jó állapotú lakóházakat, de ezek besorolása általában hétvégi ház. A kérdés persze itt már az, hogy meddig számít a Velencei-tó környéke agglomerációnak – tette hozzá a szakértő.

50 millió alatt felújítandó házat kapunk csak Budapesten és környékén

Összességében tehát az látszik, hogy igen távol kell keresgélni Budapesttől, ha 50 millió forintért vagy annál olcsóbban új vagy újszerű, önálló kertes házat szeretnénk. Ha 50 millió forint alatt és a főváros közelében akarunk maradni, akkor meg kell elégednünk egy kisebb, felújítandó házzal, vagy pedig be kell érnünk egy házrésszel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció, BPK-montázs