Egyre többen költöznek Budapest környékére, az agglomeráció pedig napról-napra szélesedik. A Budapesttől alig 40 km-re található Velencei-tó a közlekedés fejlődésével alig 25 percre van a fővárostól, ezért joggal tekinthetjük az agglomeráció részének.

Velencei-tóig nőtt az agglomeráció

Erősödik a kiköltözési hullám Budapestről az agglomerációba, ami most már egyértelműen a Velencei-tóig tart – vázolták a friss lakáspiaci fejleményeket a Trend fm reggeli adásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Sokan költöznek a tó környékére

Végképp a fővárosi agglomeráció részévé vált a Velencei-tó, ennek csalhatatlan jele, hogy egyre többen szeretnének hosszú távon is ott élni, mégpedig lehetőleg saját lakásban vagy házban. Sok az új építkezés, de keresik a felújítandó, ám nyaralóból már lakóingatlanná átminősített házakat is – mondta Mester Nándor, az Mfor.hu munkatársa.

Beindultak az építkezések

Új jelenség, hogy egy-két ottani településen, Kápolnásnyéken, Velencén, nagyobb számban megjelentek a 3-4 emeletes társasházak. Ez eddig nem volt jellemző, az előző ilyen hullám még a 70-es 80-as években volt Gárdonyban, de azóta inkább az önálló családi házas építkezés volt jellemző a tónál. IDE KAPCSOLÓDIK: Luxusingatlanok Budapest környékén, 300 milliótól indul a buli, itt az 5 legdrágább épület

A korzó Velencén a tóparton

Budapest környéke meghatározó fontosságú

A Budapest körül kialakult agglomeráció Magyarország legnagyobb területű, legnagyobb népességű és legtöbb településből álló agglomerációja. Alapvető hatással van az ország működésére, hiszen a fővárossal együtt itt jön létre az ország gazdasági teljesítményének a legnagyobb része. EZT IS OLVASD EL: Berobbant a kereslet, hiánycikké válhat az építési telek, már az agglomeráció sem olcsó

Dinamikus agglomeráció

A fővárosi agglomerációt sokan próbálták megfogalmazni, egy 1987-es kormányrendeletben még településneveket is rendeltek hozzá. Több helyen életszerűtlen definíciók alapján szektorokra osztják, miközben a főváros agglomerációja dinamikusan változik.

Meg kell újítani

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál alább látható értelmezésében azok a települések számítanak a főváros agglomerációjába, ahonnét sokan járnak Budapestre dolgozni, ahol jelentős az ingázók száma. Ez a kötöttpályás közlekedési útvonalak mentén távolabb, másutt közelebb van a fővároshoz. Az agglomeráció azonban olyan dinamikusan és gyorsan változik, hogy a mi 4 éve készített térképünket is hamrosan meg kell újítanunk.

Budapest agglomerációja

Nagyot dobnak az agglomeráción az autópályák

Az autópályák megépülésével olyan területek is bekapcsolódtak az agglomerációs vérkeringésbe, amelyek korábban a távolság miatt esélytelenek lettek volna arra, hogy agglomerációs településként tekintsünk rájuk.

Az agglomeráció a Velencei-tóig ér

A székesfehérvári vasútvonal modernizációjával már a Velencei-tó környéki települések is időben egyre közelebb kerültek a fővároshoz. Ma már sokan ingáznak onnét is, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy nyíltan beszélnek arról, az agglomeráció már a Velencei-tóig ér.

Nemsokára az agglomeráció a Balatonig ér

Az ország gazdasági fejlődésével együtt a központi térség, vagyis Budapest és környéke jelentősége tovább nő, ezzel együtt a területe is szélesedni fog. Nem kizárt, hogy az évtized közepén már a Balaton térségéről, főleg a tó keleti partjáról szintén úgy beszélünk majd, mint a fővárosi agglomeráció részéről.

Budapest 100 km-es körzete

Az Európai Uniós definíciók szerint egy főváros agglomerációja annak 100 km-es környezetében értelmezhető. Ha ezt a megfogalmazást követjük, akkor Siófok, Paks, Kecskemét, Szolnok, Eger, Balassagyarmat, Komárom és még Győr is beleférne az agglomerációba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Top 3. legolvasottabb cikkünk az agglomerációról:

  1. Túl hangos volt szomszéd kakasa a városból kiköltözőknek, beperelték a gazdát, végül most a parlament döntött a kukorékolásról
  2. Indul a visszaszámlálás: Már csak Orbán Viktoron múlik Páty robbanásszerű fejlődése és az M1-es új lehajtója
  3. Segítség, hazafelé megyek! Beálltak az utak, több városban pedig már köszönik az érdeklődést, de ne érkezzenek új lakók

Kiemelt kép: Velencei tó a Bencehegyi kilátóról 2020 nyarán – Fotó: BPK