Ahogy egészségünk egyre fontosabb lesz, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy a pihentető alvás mekkora hatással van szervezetünkre. Az alvás minősége pedig – sok egyéb tényező mellett – jelentősen függ matracunktól. Ebben a cikkünkben annak járunk utána, hogy milyen matracot érdemes keresni, hogy hogyan válasszunk matracot? Olvass tovább!

Matrac fajták, matrac típusok 

Először érdemes megnézni, hogy milyen fajtájú matracok vannak a magyar matracpiacon, így ebbe a kérdésbe vetjük bele magunkat. 

A hideghab matracok 

A hideghab szerintem az egyik legelterjedtebb alapanyag ma Magyarországon. Átalában azért kedvelik, mert könnyen kezelhető, jól formára vágható, tartós, jól szellőzik és vákuumcsomagolható.

Alapanyagként több más típusú matracban is megtalálhatjuk – például a rugós vagy memóriahabos matracok között.

Gyakorlatilag bárki számára lehet belőlük megfelelő matracot készíteni. Ha ilyen matracot keresünk akkor szerintem a két legfontosabb dolog, amit érdemes figyelni az a hab sűrűsége és fajtája.

A hideghabok esetében alapszabályként elfogadhatjuk, hogy a sűrűbb jobb – tartósabb. Megfigyeléseim szerint Magyarországon az átlagos habsűrűség 28-32 kg/köbméter között alakul. Ha ennél magasabbat veszünk tehát, akkor komolyabb tartósságra számíthatunk.

Ha igazán érdekelnek a hideghab matracok, ezt a videót kell megnézned!

A 40 kg/köbméter sűrűséget elérő hideghabokat HD haboknak nevezzük – és én azt ajánlom, hogy ezek közül szemezgessünk. De nem csak a sűrűség fontos egy hab esetében…

Ott van ugyanis a hab típusa. Nagyon lebutítva azt mondhatjuk, hogy két különböző hideghab érhető el itthon. A HR habok és a normál hideghabok. A HR megnevezés a hab rugalmasságára utal. Gyakorlatilag arról van szó, hogy ezek a habok általában kényelmesebbek – persze ezt a próba dönti el igazán.

A memóriahabos matracok

A memóriahab gyakran merül fel, amikor matracot keresünk. Ez az anyag hőre és nyomásra puhul, aminek köszönhetően egyrészt szuperkényelmes érzetet adhat, másrészt sokaknak mocsarasan süppedőssé válhat. Azt, hogy neked melyik élmény jut egy próbafekvés tudja megmondani.

Van azonban egy ennél fontosabb probléma is a memóriahabos matracokkal. A legtöbb ilyen ágybetét hagyományos memóriahabból készül. Ezeknek a hagyományos haboknak a szellőzése viszont nagyon gyatra.

Amennyiben tehát te nem bírod olyan jól a meleget a hálóban, úgy két választás marad számodra. Vagy keresel más alapanyagot, vagy pedig vadászol olyat, amelyik spéci, átszellőző anyagból készült.

A téma részletes kifejtéséhez sajnos nincs elég helyünk ebben a cikkben, de ha segítségre van szükséged, azt megtalálod a következő videóban:

A habrugós matracok 

A habrugós matracok tulajdonképpen a hideghab matracok egyik vállfaját képezik, azonban mostanában annyira felkapottak lettek, hogy érdemes róluk néhány szót szólni.

Nevüket az általában rugó formájúra vágott habról kapták, de időnként elég sok mindenre rámondják, hogy habrugós.

Formakövetésben és szellőzésben hatalmasat lehet belőlük alkotni. Objektíven összehasonlítani őket leginkább a sűrűségük – ahogy a hideghaboknál: minél nagyobb, annál jobb – illetve az alapanyag szerint lehet őket. Érdemes a HR megjelölést keresni. 

Részletesen írtunk róluk ebben a cikkünkben: http://matracman.hu/habrugos-matrac/ – vagy mesélünk róla ebben a videóban:

A latex matracok 

A latex matracok formakövetésben és kényelemben dobják a legnagyobbat. Mégis, a többség azért választja őket, mert olyan matracot keresnek, amely természetes anyagokat tartalmaz. Lehetőleg olyat, amely 100 százalék természetes latexből készül. Ilyet azonban sajnos nem mindenhol lehet találni.

Latexből ugyanis mindjárt 3 féle is létezik. Vannak teljesen szintetikus latexek, vannak kevertek – ezek eltérő arányban tartalmaznak szintetikus és organikus latexet – és végül, de nem utolsó sorban vannak azok a matracok, amelyek nem tartalmaznak szintetikus latexet, csak és kizárólag natúr latexet használnak fel.

Általában elmondható, hogy minél nagyobb az organikus latex aránya a matracban, annál drágább lesz…

A következő videóban részletesen kibeszéljük azt, ami egyébként érdekes lehet ezzel a típusú matraccal kapcsolatban.

A zsákrugós matracok

A zsákrugós matracok jelen pillanatban a rugós matracok csúcsát jelentik. Legnagyobb előnyük a régi, hagyományos rugós matracokkal szemben, hogy a rugók itt nincsenek egymáshoz fűzve. Így a matracok nem síkrugalmasak, hanem pontrugalmasak lesznek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem fogjuk érezni a mellettünk lévő mozgását és a matrac többé nem fog a mellettünk alvó felé lejteni.

Mindez azért történik, mert a zsákrugós ágybetétekben a rugók kis zsákocskákba vannak varrva, amelyek egymástól függetlenül tudnak mozogni. Ezeket a matracokat is könnyű zónázni és kiváló szellőzéssel és formakövetéssel rendelkeznek – ha jól vannak megtervezve.

Egyedüli hátrányuk a habokkal szemben, hogy nem igazán szokták őket vákuumozni, így szállításuk nehézkes és a magasabb logisztikai költségek miatt általában az áruk is borsosabb.

A kókuszmatrac 

A kókuszmatracokat sokan szeretik itthon, mert elég kemények. Ez azonban szerintem egyáltalán nem előnyük, hanem inkább hátrányuk – erről a következő bekezdésekben még beszélek.

Általában inkább másik típust szoktunk helyette ajánlani – hogy miért ez a véleményem, azt a következő videóban mesélem el:

Melyik a jó matrac? 

Hogy milyen a jó matrac, az sok mindentől függ. Az előbb már végigfutottunk a különböző matrac fajtákon, de láthattuk, hogy a legtöbb alapanyagból könnyedén lehet jó matracot készíteni.

A jó matrac tehát nem feltétlenül az alapanyagtól függ. Sokkal inkább arról, hogy milyen formakövetést tud nyújtani a testünknek. 

Az ideális matrac semmiképpen nem kemény. Minden rendelkezésre álló orvosi kutatás szerint ugyanis az emberi test számára a legjobb alátámasztást nem a kemény, hanem sokkal inkább a félkemény matracok tudják garantálni.

Egy klasszikus félkemény matrac lesz az, amely oldalt fekve kissé beengedi a vállat és a csípőt, hogy megóvja e két testtájat a zsibbadástól és a nyomáspontok kialakulásától, valamint a kettő között lévő gerincszakaszt megfelelően alá tudja támasztani.

Háton fekvésnél egy félkemény matrac fogja beengedni kissé a fenekünket, hogy meg tudja támasztani a deréknál lévő gerincszakaszt. És bizony hason fekve sem a betonkemény felület lesz a nyerő.

Ezek a félkemény matracok általában valamilyen zónásítással vannak ellátva. Így tudják garantálni a jobb formakövetést. A habból készült matracoknál általában vágják a zónákat, a latexeknél formára öntik, a zsákrugósoknál pedig a rugós vastagságával variálnak.

Ha részletesen is érdekel, hogy általában miért jobbak a zónás matracok, mint ha a hagyományosak, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod: http://matracman.hu/zonas-matrac/ – vagy pedig nézd meg ezt a videót:

Milyen egyéb jellemzői vannak még egy jó matracnak? 

Egy jó matrac például megfelelő vastagsággal rendelkezik. Szerintem ha egy matrac eléri a 18 centiméteres vastagságot, akkor nagy lépést tettünk a boldogság felé.

Hogy csak egy dolgot említsek: az ilyen vastag matracok mellé általában bőven elég, ha hagyományos, merev ágyrácsot veszünk, míg a vékonyabbakhoz könnyen előfordulhat, hogy rugalmas ágyrácsra lesz szükségünk – ami bizony sokkal drágább mulatság.

A huzat sem mindegy természetesen. Egyrészt nem árt, ha olyan huzatot választunk, amely mosható, de azért arra sem árt odafigyelni, hogy befér-e a mosógépbe. Érdemes olyat keresni, ami nem csak levehető, hanem alsó és felső része ketté bontható. Így szinte biztos, hogy nem lesz gondunk még egy kisebb mosógép esetében sem. 

Ha már a huzatnál tartunk, nem árt, ha rákérdezünk, hogy milyen arányban tartalmaz természetes anyagokat. Attól ugyanis, hogy rá van írva például, hogy „bambusz”, még nem azt jelenti, hogy full bambuszból készült, hanem csak annyit, hogy van benne bambusz is. Én egyébként inkább a Modal vagy Tencel anyagokat ajánlom – mindkettő természetes alapanyagból készül és strapabíró. 

Biztonság 

A legtöbb matrac – vagy a matrac alapanyaga – rendelkezik valamilyen minősítéssel, amely igazolja, hogy a benne lévő anyagok nem károsítják egészségünket.

Az egyik legelterjedtebb minősítés az Oeko-Tex Standard 100. Ez szinte minden alapanyagnak megvan. Habok esetében Európában a Certipur minősítést érdemes keresni, latex esetében például az Eurolatexet. De érdemes lehet megkérdezni a gyártót/kereskedőt, hogy milyen minősítésű anyagokat használ, mert rengeteg minősítés létezik. 

Hol vegyek matracot?

A matrac választás nem egyszerű dolog, de ha jó helyen keresgélünk, az sokat könnyíthet a dolgunkon. Ha én gondolkodnék azon, hogy milyen matracot válasszak, akkor olyan helyet keresnék, ahol ki lehet próbálni a matracokat. 

A netes vásárlásnál ugyanis az a baj, hogy nem tudjuk, hogy aki ír a matracokról az pontosan mit érez, amikor át akarja adni a gondolatait. Ahogyan egyébként azt sem tudjuk, hogy neki milyen a testfelépítése. Ha mi például 70 kilósak vagyunk, akkor biztosan máshogy érzünk egy matracot egy 120 kilós emberhez képest.

Elsőre lehet, hogy nem tűnik sok az, hogy néhány percet töltsünk a kinézett matracon, pedig ez vízválasztó lehet. Főleg, ha van mellettünk valaki, aki szakértő segítséget tud abban nyújtani, hogy hogyan válasszunk matracot.

A másik nagyon fontos dolog, hogy olyan üzletet kell keresni, ahol ajánlanak valamilyen pénzvisszafizetési garanciát. Így biztosan nem érhet minket az a kellemetlen meglepetés, hogy otthon kényelmetlen lesz az üzletben még kényelmes matrac. 

Ha szeretnél ennél a cikknél is részletesebben olvasni arról, hogy milyen matracot érdemes venni, akkor kattints ide egy még mélyebb elemzésért: https://matracman.hu/milyen-matracot-vegyek/

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!