Az emberek többsége számára a masszázsnak csupán a testre gyakorolt jótékony hatásai ismertek, és leginkább luxus tevékenységként gondolnak a kezelésre. Tény, hogy mind a nyugati, mind a keleti orvoslásban elsődlegesen a masszázs fiziológiai előnyei kerülnek előtérbe. Napjainkban azonban egyre több szakember ismeri el a test és lélek kapcsolatának jelentőségét – a kettő közti egyensúly megteremtésének elősegítésében pedig nagy segítségünkre lehet a rendszeres masszázs.

Erőleves a léleknek: a rendszeres masszázs neurológiai hatásai

A masszázsterápiának a testre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásai mellett legalább olyan jelentősek neurológiai előnyei is. Az idegrendszer által termelt neurohormonok nagymértékben manipulálják az ember viselkedését és általános közérzetét.

Masszázs során a hipotalamusz által felszabaduló dopaminszint megemelkedik, ami befolyással van többek között a lelkesedésre, örömre, inspirációra, intuícióra, valamint a finommotoros képességekre. A dopamindeficitben szenvedők gyakran panaszkodnak arra, hogy nehezebben tudnak koncentrálni, és könnyen elterelhető a figyelmük.

A kezelés hajlamos megemelni a szervezet szerotonin szintjét is. Ez a hormon felelős érzelmeinkért, valamint kordában tartja ingerlékenységünket, emellett hozzájárul a nyugodt és pihentető alváshoz is. Akiknek alacsony szerotonin szinttel rendelkeznek, azoknál jellemzőbben kialakulhat az álmatlanság, valamint a depresszió.

A masszázsterápia megfelelő értéken tartja ezen hormon mennyiségét a szervezetben, így mindenki számára elősegíti a nyugodt éjszakai pihenést. A különféle technikák alkalmazása ráadásul beindítja az endorfin termelődését is a testben, amelynek közismerten fájdalomcsillapító hatása van. Már egy 15 perces kezelés is annyi endorfint szabadít fel, hogy eufóriát okozó hatásuk még 48 órán után is érezhető.

Test / lélek / szellem harmóniája

Az ember érzelmeit jelentősen befolyásolja, hogy épp milyen az adott lelkiállapotunk. Ha például huzamosabb ideig vagyunk kitéve stresszes helyzetnek, az negatív hatással lesz elménkre, ami előbb-utóbb testi tünetek formájában jelentkezik, pl. izomfeszültségben vagy magas vérnyomásban.

A masszázsterápia ezt a folyamatot fordítja meg azáltal, hogy a test ellazításával az érzelmeinket pozitív irányba tereli. A folyamatos energiaáramlás biztosításával megfelelő összeköttetés alakítható ki testünk, lelkünk és szellemünk között. Galambos Marcell, a Budapesti Central Harmony Massage Studio vezetője szerint egy masszázs sokkal több, mint egy ősi alternatív gyógymód: belső lelki utazás. A kezelés során tapasztalt csend, béke, nyugalom, érintés együttes élménye olyan harmóniát képes teremteni, amely hozzájárul az ember mentális, fizikai és emocionális egészségéhez egyaránt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!