Ha már egy ideje gitározol, és úgy döntesz, hogy szeretnél átnyergelni az elektromos gitárok világába, akkor szükséged lesz egy erősítőre is. Az elektromos gitár ugyanis önmagában nem képes azokat a torzított hangokat produkálni, amiket hallasz akkor, amikor például egy rock vagy egy metál számot hallgatsz. Erősítő nélkül az akusztikus gitárhoz hasonló hangot ad az elektromos is, csak halkabban, ezért mindenképpen kelleni fog a gitárkombó ahhoz, hogy elérd a várt hatást.

A bőség zavara

Az gitár erősítő vásárlása mindaddig egyszerűnek tűnik, amíg meg nem próbáltad amint elkezdesz ugyanis nézelődni, szembesülhetsz vele, hogy rengeteg különböző típusú erősítő áll rendelkezésre, ami laikusként, vagy kevés rálátással rendelkezőként csak összezavar. Elolvasod az egyik leírását, jól hangzik, olvasod a következőt, az is jól hangzik, és így tovább… Talán egyet-kettőt kizársz bizonyos szempontok miatt, de még mindig óriási az a halmaz, amit jónak gondolsz. Vajon mi a teendő ilyenkor?

Kombó vagy erősítő – mi a különbség?

Először nem árt, ha tisztázod magadban, hogy mit is keresel pontosan. Sokan az erősítő szinonimájaként használják a gitárkombó kifejezést, de ez helytelen. Az erősítő önmagában még kevés, ugyanis nincs saját hangszórója, így kell hozzá egy külön hangláda is. A kombó, ahogy arra utal az elnevezése is, már magában foglalja a hangszórót is – pontosabban az erősítő és a hangszóró kombinációja. A köznyelvben azonban leginkább az erősítő szót használjuk mindkettőre.

Hogyan szeretnéd az erősítőt használni?

Szerencsére azért elég nagy különbségek vannak az erősítők között ahhoz, hogy ha van valamilyen elképzelésed arról, hogy mit szeretnél, akkor meg tudd találni a számodra megfelelő darabot. Első körben nem árt tisztázni, hogy mi is a célod az erősítővel.

Nem mindegy, hogy csak otthon, vagy egy próbateremben szeretnél zenélgetni a haverjaiddal, vagy esetleg nem árt, ha az adott erősítő akár egy fellépésen is megfelelő hangerővel tudja nyomni a zenét. Utóbbi esetben nyilvánvalóan egy sokkal erősebb darabra lesz szükséged, míg a szobában gyakorláshoz egy teljesen alaptípus is megfelelő.

Funkciók

Ha elkezded nézegetni az erősítőket, láthatod, hogy sok különféle funkciójuk lehet. Amennyiben megvan a zenei stílusod, és van egy elképzelésed arról, hogy mire szeretnéd az erősítőt használni, akkor már nagyjából kirajzolódhat az is, hogy milyen funkciókra lesz szükséged – ez is lehet egy szűrő.

Teljesítmény

Természetesen nagyon fontos kérdés a teljesítmény is. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy minél nagyobb teljesítményű erősítőt vásárolunk, annál jobb, de ez nem feltétlenül van így. A nagyobb teljesítmény egy bizonyos pontig nagyobb hangerővel is jár, ez kétségtelen, de nem biztos, hogy neked erre szükséged is van.

Ráadásul a teljesítmény nem minden: ugyanolyan teljesítményű csöves erősítő nagyobb hangerőt tud produkálni, mint egy tranzisztoros, amivel nem árt tisztában lenni, amikor választunk.

Érdemes tehát több szempontot mérlegelni a választás során, így biztosan sikerül olyan erősítőt választani, ami megfelel az igényeidnek!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember  olvassa!