A munkahelyen legalább annyira fontos a megfelelő világítás, mint otthonunkban. Az irodai fényeknek ugyanis illeszkednie kell a helyiség dizájnjához, miközben funkcionális feladatokat is el kell látnia. A rossz minőségű világítás negatív hatással van a munkatársak teljesítményére, hangulatára és egészségére is.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe munkahelyi világítás tervezésekor?

A fényforrás minősége

Mindenképpen minőségi és erős fényt igyekezzünk használni munkahelyi világításként. Azonban ne vigyük túlzásba a lámpák használatát, és ügyeljünk a nagy különbségek elkerülésére. Ha szemünknek folyton alkalmazkodnia kell az épp túl világos vagy túl sötét környezethez, azzal hamar kifárad érzékszervünk, és rontja a teljesítményünket.

Ezt a szemfáradtságot még csak fokozza az is, ha a munka nagy részét képernyő előtt töltjük. Miután a magas megvilágítási szint a monitoron igen kis kontrasztot eredményez, így nagymértékben romlik a koncentráció. Kerüljük az álmosító, alacsony megvilágítást az irodában, hogy az alkalmazottak stimuláló környezetben kezdhessék meg a munkát.

A színhőmérséklet

A színhőmérséklet legalább annyira fontos egy irodai világítás esetén, mint annak minősége és ereje. A cél egy munkahely esetén természetesen a lehető legnagyobb produktivitás, amin jelentősen javíthatunk a megfelelő fények használatával!

Régebben 3000 Kelvin színhőmérsékletet alkalmaztak az irodában, amelyek inkább nyugtatónak, mintsem stimulálónak hatnak. Azonban egyre többen használnak hidegebb fehér – 5-6000 Kelvin – színhőmérsékletű megvilágítást a munkahelyen, mivel bizonyítottan növeli az éberséget és a koncentrációt. Tipp: a Union Knights webáruházban kiváló minőségű LED világításokkal találkozhatunk, amelyek hideg-, meleg- és természetese fehér színhőmérsékletben is elérhetők. A LED-es technológiának köszönhetően ráadásul akár 80%-kal több energiát spórolhatunk meg a munkahelyi világításon.

Káprázás

Különösen a munkahelyeknél kell törekednünk arra, hogy a tervezett megvilágítás ne vakítsa el az ottlévőket. A lámpatestnek megfelelő UGR értékkel (Egységes Káprázási Érték) kell rendelkeznie. Ez az érték mutatja meg a felhasználó számára, hogy az adott világítótest mekkora káprázást fog okozni. Az irodában jellemzően 19 UGR-es értékkel bíró lámpákat ajánlott telepíteni – ezeket kialakíthatók közvetett vagy közvetlen világítással egyaránt. Ha az adott fényforrásnak esetleg 19-nél nagyobb a káprázási értéke, különféle búrákkal vagy diffúzorokkal érhetjük el az ideális UGR-t.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.