A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt az augusztus 20-i rendezvények egy része, a tűzijáték is. Sajtóinformációk szerint most minden idők legnagyobb tűzijátéka és fényshow-ja lesz a fővárosban. Közben sok pénz érkezik a kerületekhez, főleg a kormánypárti városrészekhez.

Tavaly elmaradt most lesz

Az államalapítás ünnepét tavaly rendhagyó módon nem kísérte tűzijáték a járványhelyzet miatt, de idén az oltásoknak köszönhetően már meg lehet tartani. A szakértők szerint az oltások minden eddig megjelent vírusvariáns ellen védelmet nyújtanak, így a kormány álláspontja szerint biztonsággal megtarthatók az augusztus 20-i ünnepségek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden rendezvényt megtartanak

Tavaly augusztus 20-án a járványhelyzet miatt elmaradtak a központi rendezvények, nem volt légi parádé és tűzijáték sem. A tisztavatást megtartották, és volt ünnepi szentmise is a Szent István-bazilikában, de a Szent Jobb-körmenet elmaradt. Az idei évben viszont már alighanem visszatérhetünk a normális ünnepléshez, így minden rendezvényt megtartanak és bepótolnak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Európa legnagyobb tűzijátéka

A Ripost információi szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megszervezni augusztus 20-án, ami a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható, a Petőfi hídtól a Margit hídig. A felújítás alatt álló Lánchíd kivételével a főváros hídjai is díszkivilágítást, fényfestést kapnak augusztus 20-án.

Tűzijáték 2019-ben

26 milliárd a kormánypárti kerületeknek

Közben 26 milliárdot osztott szét a Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására, de Budapest ellenzéki kerületei nem kaptak támogatást – erről ír a XV. kerület honlapja. Megjegyzik, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár még ki is hangsúlyozta: az 1498 pályázó 95,73 százaléka, 1434 település kap összesen több mint 25,8 milliárd forintot.

Sokat kaptak a gazdag kerületek

Azt az államtitkár már nem mondta el, hogy vélhetően gondosan ügyeltek rá: az ellenzéki pályázók a sikertelen 5 százalékba essenek – teszi hozzá a 24.hu. A fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett – 5., 10., 12., 16., 17., 20., 23. -, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester. Ráadásul a nem kifejezetten szegénynek számító 2. és 12. kerület az összes pályázó közül a legtöbb forrást, 60-60 millió forintot nyerte el.

10 milliárd egészségügyi fejlesztésekre

Kedden Fürjes Balázs Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Egészséges Budapest Program keretében idén 10 milliárd forint kormányzati támogatást biztosítanak az egészségügyi fejlesztésekre Budapesten. „Erről egyeztünk meg a Fővárossal – ma pedig az összeget biztosító kormányhatározat is megjelenik!” – olvasható Fürjes Balázs Facebook-oldalán, hozzátéve:

Soroksártól Óbudáig

„Az Egészséges Budapest Program célja a budapesti egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése. Azért dolgozunk, hogy minden kerületben, Soroksártól Rákosmentén át egészen Óbudáig legyen színvonalas egészségügyi ellátás.

A főpolgármester javaslata alapján

A források kerületenkénti elosztásáról a Főpolgármester tett javaslatot, a kormány ennek megfelelően folyósítja a forrásokat az érintett kerületeknek” – írja a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI