A fia nagyon szép szavakkal búcsúzott szeretett apjától.

Átment a fényes függönyön

„Szeretett Édesapám, Kristóf István ma este mély álomra talált, átment a fényes függönyön, hogy újra átöleljék egymást Édesanyámmal” – írta Kristóf István fia a Facebookon.

Szívében őrzi tanításait

„Minden percben hiányozni fog! Örökké szívemben őrzöm tanításait. Legyen Neked könnyű a föld! Hiányozni fogsz Apu! Szeretlek” – tette hozzá. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Cirkuszdinasztia

Kristóf István Jászai Mari- és Ezüst Bohóc-díjas, valamint Érdemes művész volt. Cirkuszdinasztia gyermekeként Keszthelyen, egy vándorcirkuszi kocsiban született 1941-ben.

Ezüst Bohóc-díj

Apja állatidomárnak szánta, ám ő légtornász akart lenni. Előbb húgával, majd feleségével együtt léptek fel világszerte. 1977-ben a Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díját nyerték el.

24 évig volt igazgató

Miután egy sérülés véget vetett az artistakarrierjüknek, Kristóf István vezetői szerepet vállalt. 1988-ban a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lett, huszonnégy éven át, 2012-ig az is maradt annak ellenére, hogy a rendszerváltás után többször is be akarták zárni az intézményt.

Gyászol a szakma

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ is fájdalommal és főhajtva osztotta meg a szomorú hírt: Kristóf István örök álomra szenderült. „A cirkuszművészet világának egyik legnagyobb alakja volt, hagyatéka örökké él tovább a szívünkben és a művészetben. Kívánunk békés megnyugvást és erőt a családnak” – méltatták az elhunyt Kristóf Istvánt.

A kezdetek

A Fővárosi Nagycirkusz létrejötte valójában az állatkertnek köszönhető, ami 1866-ban nyitotta meg kapuit, ám a kezdeti nagy érdeklődés hamar lelohadt az állatok iránt – olvasható a cirkusz honlapján.

Állandó épületben

A látogatók szenzációt, látványosságot vártak a belépő díjért, és a Városligetben sok rivális cirkusz, szórakozóhely működött. Az állatkert vezetése ezért mutatványosokat, komédiásokat alkalmazott, tombolát szervezett, végül megbízta az akkor itthon vendégszereplő holland cirkuszigazgatót, Wulff Edét egy állandó cirkuszépület megépítésével.

Államosították

A cirkuszt 1949-ben államosították, ekkor kapta a Fővárosi Nagycirkusz nevet, igazgatója Barton Nándor lett. Őt követte 1954-től Osváth István, 1956-tól ismét Barton Nándor, 1957-től Fekete Lajos, aki 1969-ig irányította az intézményt.

Újat építettek

Az 1960-as évekre a cirkusz épülete igencsak megérett a bontásra, szerkezetileg és technikailag is elavulttá vált. Végül az állam egy új kőcirkusz felépítése mellett döntött. A régi cirkuszt 1966-ban bontották le, a munkák 5 éven keresztül tartottak.

Az igazgatók

A Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni első igazgató Eötvös Gáborné volt, őt követte 1982-ben Vitáris István, majd 1986-ban Radnóti Tamás. 1988-ban Kristóf István vette át a Fővárosi Nagycirkusz vezetését, aki 24 éven át maradt ezen a poszton. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció