Nagyon sokan félnek attól, hogy nem fognak bekerülni álmaik felsőoktatási intézményébe – annál is inkább, hiszen az érettségi vizsga nem könnyű. Különösen igaz ez az utóbbi időben, amikor az oktatási rendszer kissé felborult a járványos helyzetnek köszönhetően. Amennyiben igazán kiváló eredményeket szeretnénk elérni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a követelményekkel és a fontosabb témakörökkel. De mik ezek pontosan?

A jellemző típusfeladatok

A teszt jellegű feladatok ezen a vizsgán is megjelennek – akárcsak például a történelem érettségin. Be kell karikázni a megfelelő választ, és egy rövid indoklást kell mellé írni, ami megadja, hogy miért épp az a válasz a kérdésre.

A rövid kifejtős feladatok szintén részét képezik a tananyagnak. Ennek az az oka, hogy a tanárok tesztelni szeretnék, hogy a diákok képesek-e önálló szövegalkotásra is, amennyiben a feladatokat helyesen megoldották.

A hosszabb kifejtős feladatok pedig a diákok mélyebb tudását vetik górcső alá. Ezek a legnehezebbek, hiszen amennyiben valaki nem képes elindulni, akkor az egész feladatra nulla pontot fog kapni. Abban az esetben, ha valaki csupán a feléig jut a feladatnak, mindössze részpontszám adható.

A leginkább ismert témakörök

A legtöbbet emlegetett témakörök az alábbiak a matematika érettségin – érdemes visszagondolnunk arra, hogy miket tanultunk tizenkét éven keresztül. Jó támpontot adhat, ha megnézzük az Oktatási Hivatal honlapját.

Térfogatszámítás. Adott egy összetett, komplexebb test, melyet egyszerűbb testekből ragasztunk, állítunk össze. Mennyi ennek a térfogata? Hogyan számítható ki – amennyiben nem kiszorítási elvvel próbálunk meg gondolkodni?

Négyzet. A négyzet a legspeciálisabb négyszög, a területszámítása és kerületszámítása is egyértelműen megadható az egyik oldalával.  

Rombusz. A rombusz olyan négyszög, melynek minden oldala egyenlő. Nagyon sok geometriai példa került elő az évek alatt ezzel kapcsolatban, habár a területszámítása már picit nehezebb – sokszor szükség lehet Pithagorasz tételének használatára is vagy trigonometrikus összefüggésekre.

Koordináta-geometria. Hogyan kell egy egyenes egyenletét felírni, pontosan milyen módon határozható meg, hogy áthalad-e egy adott ponton, vagy sem? Hogyan számítható ki két szakasz távolsága? Miképp adható meg egy kör és egy egyenes távolsága?

Vektoregyenletek. Hogyan kell két vektort skalárisan összeszorzni? Hogyan kell egy vektor normálisát venni?

Mi a sikeres matek érettségi titka?

Az egyik lehető legjobb technika, hogy megpróbálunk szisztematikusan tanulni. Nagyon sokan ismerik fel annak a fontosságát, hogy egy online tanulófelület hatalmas segítségünkre lehet. Ilyen például a Profifelkészítő.NET oktatási portál.

Sokan csupán a készülést tartják fontosnak. Azonban ne felejtsük el, hogy a kipihentség és a megfelelő lélekbeli felkészültség és öröm legalább olyan fontos.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!