A napenergia egy olyan megújuló energiaforrás, amelyre egyre nagyobb mértékben tud támaszkodni az emberiség — ez pedig már a magyar lakosság körében is tetten érhető. Egyre több családi házon látható például sötét cellákból álló napelemes rendszer.

Napelemet leginkább két szempont miatt telepítenek a háztulajdonosok: a bolygó élhetőbbé alakítása (tehát a közjó érdekében), illetve az energiamegtakarítás (tehát az egyéni érdekek) miatt.

A napelemes rendszerekkel elérhető megtakarítás — sok egyéb tényező mellett — nagyban függ attól, hogy milyen módszerrel történik az elszámolás. Hazánkban kétféle elszámolási rendszer létezik, a szaldós-, illetve a bruttó elszámolás.

Az új szabályozásnak köszönhetően azonban mindenki, aki 2024. január elseje után vág bele a napelemek telepítésébe, automatikusan bruttó elszámolásba kerül. Azok a családok viszont, akik még idén sort kerítenek a telepítésre, még 10 évig élvezhetik a szaldós elszámolás előnyeit.

Melyek ezek az előnyök, mi az a napelem bruttó elszámolás, és miben lesz más, mint a szaldós elszámolás?

A napelemek szaldós elszámolása

A szaldós elszámolás lényege az, hogy az áramszolgáltató és a tulajdonos között fennálló kereskedelmi ár azonos — a szolgáltató ugyanannyiért veszi át az áramot a tulajdonostól, mint amennyiért a tulajdonos vásárolja a szolgáltatótól.

Ebben az esetben akár a nagyobb — túlméretezett — rendszereknek is van értelme, hiszen a felesleget eladva profitra tehetünk szert. Ezzel az elszámolási móddal tehát sokkal gyorsabban meg tud térülni a napelemes befektetés.

Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a szaldós elszámolás nem marad itt velünk örökké — legfeljebb egy évtizedig élhetünk vele. Ezt is csak akkor, ha még idén megtörténik a telepítés. Aki tehát napelemes rendszerben gondolkodik, érdemes mihamarabb belevágnia.

De vajon miben más a bruttó elszámolás?

A napelemes rendszer bruttó elszámolása

Mivel 2024-től ez az elszámolás válik az alapértelmezetté, ezért célszerű minél jobban megismerni.

A bruttó elszámolás lényege, hogy a szolgáltató kisebb összegért veszi át a felesleget, mint amennyiért a tulajdonos vásárolja a szolgáltatótól. Ekkor nagyon fontossá válik a logikus, reális, precíz tervezés, hiszen ezentúl nem érdemes majd túlméretezni a napelemes rendszerünket, a feleslegtől ugyanis szinte profit nélkül tudunk majd csak megszabadulni. Ki kell tehát számolni, hogy mekkora a család átlagfogyasztása, és azt is bele kell venni a számításba, hogy ez a következő 10, 15 vagy akár 20 évben is így marad-e, vagy esetleg nőni / csökkeni fog az évek múlásával.

Ennek értelmében nem nehéz belátni, hogy a bruttó elszámolás kevésbé kedvező, mint az előbb bemutatott szaldós elszámolás.Fontos azonban hozzátenni azt is, hogy még a bruttó elszámolással is megéri a napelem telepítés, hiszen hosszú távon még így is jobban jövünk ki, mintha az aktuális energiaárak szerint fizetnénk az áramért.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: energiatakarek.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.