Milyen jelentéstartalommal bír a decentralizált közösségi média? Mik lehetnek az előnyei ennek az innovatív formátumnak? Miként jelenthet felszabadító erőt akár felhasználóként, akár a social media platformok működtetőjeként?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között, a közösségi média jelenlét egészen új világát megvilágítva.

Amiben a decentralizált közösségi média platformok hasonlóak a hagyományos felületekhez

Leginkább azt érdemes kiemelni ezzel kapcsolatban, hogy a decentralizált social media felületek gyakorlatilag teljes mértékben lefedik azokat a funkciókat, amelyek a hagyományos értelemben vett platformok esetében megszokottak.

Vagyis lehetőség van a tartalmak posztolására, a megosztásra, a kollaborációra. Emellett persze a kommentelés, vagy pedig a hashtagek használata ugyanúgy szerves részét képezi a decentralizált közösségi média funkcionalitásának.

Persze azzal a markáns különbséggel, hogy itt messze nem egy önálló weboldalról van szó. Ehelyett a decentralizált közösségi média több száz különböző közösséghálózat összessége. Ahogyan a bitcoin atm használata, úgy a decentralizált közösségi média is egyre inkább elterjedt. 

Milyen előnyöket rejt magában a decentralizált közösségi média?

Mindenekelőtt a magánszféra védelme, a szólásszabadság, no és persze a decentralizáció az, amit ki kell emelni válaszként. Amellett persze, hogy a decentralizált közösségi média az alkotók számára is előnyökkel kecsegtet.

Megadja számukra a lehetőséget a monetizálásra, továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a főbb kriptopénzekkel egyenértékű tokenekkel tudjanak kereskedni. Mondhatni valamennyi érintett számára megvannak tehát az előnyök.

Olyannyira működőképes dologról van egyébként szó, hogy már az összes nagy közösségi média platformnak megvan a decentralizált alternatívája. A Facebook kapcsán például a Minds, Diaspora, MeWe, a YouTube esetében Minds, LBRY, D.Tube, PeerTube, az Instagram kapcsán pedig a Karma.

Milyen további előnyökkel járhat a nyílt forráskód és a decentralizált irányítás?

A nyílt forráskód hozzáférést enged az algoritmus működéséhez. Ennek köszönhetően pontosan tudható, miért jelennek meg használat közben egyes tartalmak, tehát nem kell találgatni az algoritmus működéséről. A saját közösségi média felület irányítása felszabadító érzéssel ér fel.

Azzal együtt persze, hogy ebben a formátumban nem kell számolni egyetlen harmadik fél, illetve központi hatóság jelenlétével. Egyetlen személy, szerver vagy vállalat sem fogja diktálni úgymond a szabályokat, a szabad használat ennek megfelelően a nagyvállalatok és a tekintélyelvű kormányok hatalmának érvényesítése nélkül történhet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.