A lakosságot és a vállalkozásokat érintő döntések is születtek, mutatjuk a pontos részleteket.

Logikus lépés

Eredetileg március végéig lettek volna érvényesek az átlagfogyasztás feletti rezsidíjak. Ezeket hamarosan számszerűleg is megállapítják, január elsejétől ezekkel kell majd számolni. A friss rendelet szerint március vége helyett ezek az árak április végéig lesznek érvényben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fűtési szezon végéig él

A döntés logikus, hiszen így a fűtési szezon legvégéig élnek majd az úgynevezett lakossági piaci árak. Ezek a rezsicsökkentett áram- és gázdíjaknál ugyan magasabbak, de alacsonyabbak, mint a valós piaci ár. Csak azoknak kell lakossági piaci árat fizetnie az áramért és a gázért, akik túllépik a korábban meghatározott átlagfogyasztást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mennyi lesz a lakossági piaci ár?

Egyelőre még nem lehet tudni, mennyi lesz a lakossági piaci ár az áram és a gáz esetében. Ez néhány napon belül fog kiderülni. Ennek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, azaz a MEKH fogja meghatározni december 14-től számítva legfeljebb 5 munkanapon belül.

Ezek is érdekelhetnek!

Mi lesz a januártól áram nélkül maradó vállalkozásokkal?

Számos olyan kisvállalkozás is van az országban, amelynek december végén lejár az áramellátási szerződése. Akadnak köztük olyanok, amelyek még nem találtak megoldást az energiaellátásuk kapcsán. A kormány mentőövet dob ezen vállalkozások számára.

Megjelent a rendelet

Kedd este a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely nem csak a lakosság, hanem a vállalkozások energiaellátásával kapcsolatban is tartalmaz döntéseket. Azok, akik egyetemes szolgáltatásra nem jogosultak, azaz a cégek, vészhelyzeti átmeneti villamosenergia-ellátásban részesülhetnek. Ennek vannak feltételei.

Ezek a kritériumok

Olyan kis cégek kaphatnak így energiát, amelyek idei tényleges fogyasztása nem haladja meg a 2 gigawattórát. Azok a vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel, amelyek hétfőn még nem rendelkeztek olyan áramszerződéssel, amely januártól élne, és elfogadott ajánlatuk sincs.

Így jelentkezhetnek

Ezek a cégek december 19-éig hétfőig tudnak az ellátásra jelentkezni. Az MVM Next honlapján e célra kialakítottak egy felületet. Itt az e-mail címük megadásával tudnak a vállalkozások nyilatkozatot tenni.

Ez történik január 1-jével

A nyilatkozattétel megtörténtét követően az MVM és a nyilatkozatot tett felhasználó között létrejön egy villamosenergia-vásárlási szerződés, méghozzá határozatlan időtartamra. Azok a cégek, amelyek így szerződnek határozatlan időtartamra, havonta változó áron fognak áramot kapni.

Ellenőrzik a pályázatokat

Az MVM Next ellenőrizni fogja, hogy minden cég jogosan pályázott-e a vészhelyzeti ellátásra. Amennyiben fény derül arra, hogy egy vállalkozásnak erre nem lett volna joga, annak súlyos következményei lesznek. A szerződést ugyanis felmondják, és a fizetési kötelezettségen kívül kötbér megfizetésére is kötelezik azt a társaságot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív