Nemcsak a végstádiumban lévő beteg mellett, hanem a Covid-osztályokon haldoklók mellett is ott lehet ezentúl a hozzátartozó – erről rendelkezett Müller Cecília. A kórházakban ugyan látogatási tilalom van, de néhány kivételes helyzetben engedélyezni kell a látogatást.

Covid-osztályok

A kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról – hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília országos tiszti főorvos. 

Sok panaszt kaptak a kórházak

November 10-i keltezésű tisztifőorvosi levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását – írja a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Marad a látogatási tilalom

Az alapelv továbbra is az, hogy a kórházakban látogatási tilalom van, de néhány esetben ez alól lehet kivétel.

Lehetővé kell tenni a kapcsolattartást

Az országos tiszti főorvos ezért a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.

A látogatás csak a következő esetekben engedélyezett: 

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt

Végstádiumú betegek

Müller Cecília külön felhívja a figyelmet a haldokló, végstádiumú betegek helyzetére. A kórházaknak kell védőfelszerelést adniuk a hozzátartozóknak, és lehetővé kell tenni nekik, hogy folyamatosan a beteg mellett legyenek, láthassák őt, elbúcsúzhassanak tőle. 

„Nem várhat órákat”

„A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik” – írja Müller Cecília.   

Egyedi méltányosság

Egyedi méltányosság alapján is engedélyezhető a látogatás, de csak akkor, ha az valóban indokolt. De erre csak akkor van lehetőség, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen. 

Tájékoztatás a betegek állapotáról

A tiszti főorvos arra is utasította a kórházakat, hogy a megfelelő adatvédelmi intézkedések betartása mellett a családtagok a kórházban fekvő hozzátartozójuk állapotáról megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást kapjanak. „Ennek részleteiről, illetve a tájékoztatás módjáról szíveskedjenek a lakosságot értesíteni megfelelő kommunikációs eszközökön keresztül”.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI