Karácsony Gergely adatigénylési beadványban kérte, a kínai Fundan egyetem Magyarországra telepítésével összefüggő összes kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát. Annyit válaszoltak neki, hogy majd másfél hónap múlva fáradjon vissza.

500 milliárd forint

A főpolgármester ezzel kapcsolatban így fogalmazott a közösségi oldalán: „Az adatigénylést nem főpolgármesterként, hanem egyszerű állampolgárként adtam, mert nem az egyszem főpolgármesternek, hanem minden egyes magyar állampolgárnak joga van tudni, mire és milyen feltételekkel adósít el bennünket a kormány Kínának 500 milliárd forint értékben.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden magyar ember sok tízezret fizet a kínai egyetemért

Az 500 milliárd forint nagyságrendileg azt jelenti, hogy a 10 milliós lakosú Magyarország minden egyes lakójának, a csecsemőknek is 50 ezer forintjába kerül ez a biznisz. Ha a realitásokat nézzük, akkor az alig 9,6 milliós Magyarországon, 4,6 millió ember dolgozik. Vagyis minden munkából élő magyarnak csaknem 110 ezer forintjába kerülhet a kínai Fundan egyetem.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Titkolózás

Karácsony Gergely szerint miközben a kormány még legalább másfél hónapig folytatja a titkolózást, egy dokumentum mégis nyilvánosságra került, abban sincs sok köszönet. Mert azon a napon, amikor a fideszes kormánytöbbség több ezer milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki magánalapítványokba, a kormány a kínai Fudan egyetemmel is megállapodást kötött – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

Közpénzből magánvagyon

A megállapodás szövegét angolul adták közre. Ebből kiderül, hogy ez az egyetem is közpénzből épül, hogy utána rögtön ez is magánalapítványba kerüljön. Ingyenesen a kínaik használatába adott hatalmas építményekről van benne szó, és arról, hogy mindez a kínai vállalatok európai terjeszkedését szolgálja – teszi hozzá Karácsony Gergely.

Kártékony befolyásszerzés

A főpolgármester szerint okkal tartalmazza az Egyesült Államok nagykövetségének állásfoglalása, hogy a kínai felsőoktatási terjeszkedés a kártékony kínai befolyásszerzést szolgálja. És ezt erősítik meg Blinken amerikai külügyminiszter szavai is, amely szerint: Moszkva és Peking különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát.

Elérhető lakhatást a magyar diákoknak

Karácsony Gergely így fogalmaz a bejegyzésének végén: „Szóval, akkor újra mondom: a tízezer magyar fiatalnak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosból egyetlen négyzetcentimétert sem adunk a kínai egyetem céljaira.”

Nem járul hozzá a Városháza a kinai egyetem építéséhez

A főpolgármester leszögezi: „Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig nincs is miről tárgyalnunk, vagyis a kínai egyetem építéséhez sem járulunk hozzá.”

Helyi népszavazás

A közösségi oldalán a főpolgármester kijelenti: „Ragaszkodunk ahhoz, hogy ne az adófizetők kárára, és ne a budapestiek feje fölött hozzon ilyen súlyú döntéseket az állam vagyonát magánzsebekbe átjátszó kormány, vagyis döntsön helyi népszavazás a kínai egyetemről.” – írja Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van a főpolgármester posztja

Kiemelt kép: A tervezett diákváros látványterve – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely