Március 15-e a Kossuth, és Széchelyi-díjak átadásának napja. Számos ismert színművészt, zeneszerzőt, és a tudomány képviselőit díjazzák ilyenkor. A megannyi kitüntetett közül hármat emelünk ki ebben a cikkünkben.

Nagy Feró rockénekes, színész, dalszövegíró

A Zala megyei Letenyén született 1946. január 14-én. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára járt erősáramú üzemmérnök szakra, de államvizsgát nem tett. 1963 sé 1970 között a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nemzet csótánya

Az igazi „Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban ő volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a „nemzet csótánya”. Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján, Berger a Hair című rockmusicalben, Önögész az Atilla, Isten kardja című rockoperában és Hamlet az Egyetemi Színpadon. Több filmben is szerepelt. EZT SE HAGYD KI: Nagy Feró is elkapta a koronavírust: egy forgatáson derült ki a betegsége

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Orbán Viktor és Nagy Feró

Korábban is kaptt díjat

1989-től a rádió Garázs című ifjúsági műsorának, majd a televízió Rockkalapács című műsorának vezetője volt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt. Művészete elismeréseként 2016-ban Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben életművéért Petőfi Zenei Díjat kapott.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus

Karikó Katalin – BPK-montázs

Kitették Szegedről

Karikó Katalin 1955. október 17-én született Szolnokon. A Szegedi Tudományegyetem biológia szakán diplomázott 1978-ban, 1983-ban doktorrá avatták. Az egyetem után az MTA ösztöndíjasaként a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) Biofizika Intézetének nukleotid kémiai laborjában kezdett el vírusokkal dolgozni. Szegedről 1985-ben távoznia kellett. IDE KAPCSOLÓDIK: Egykor kirúgták, most díszdoktori címet adományoznak a Pfizer-BioNTech vakcinát kifejlesztő Karikó Katalinnak a Szegedi Tudományegyetemen

Koronavírus-vakcina

1985-ben családjával együtt az Egyesült Államokba ment. 1988-ig a philadelphiai Temple Egyetemen dolgozott, majd Washingtonba került, ahol molekuláris biológiával foglalkozott. 1989-ben ismét Philadelphiában, a Pennsylvaniai Egyetemen (UPenn) kapott állást. Kezdetben a kardiológián volt molekuláris biológus és elindította az mRNS (hírvivő RNS)-kutatást. Innen az idegsebészetre került, 1998-ban kezdett dolgozni Drew Weissman immunológussal, akivel 2005-ben szabadalmat jegyeztetettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására (Karikó-Weissman-technika). EZT IS OLVASD EL: Karikó Katalin: „Nem vágytam kitüntetésre, nem a díjakért dolgozom”

Gazdag üzletaszony

2006-tól az RNARx nevű cég társalapítója és vezérigazgatója volt, 2013-ban a mainzi székhelyű BioNTech cég alelnöke lett. 2020-ban szabadalma alapján készült el a világon első, klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina. 2020-ban ő kapta meg először a Közmédia Év Embere Díjat. 2021-ben Szeged város díszpolgárának jelölte, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pedig a Doctor honoris causa kitüntető címet adományozta neki.

Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora

Merkely Béla – Forrás: sote.hu

Több szakvizsgát tett

1966. június 28-án született Budapesten. 1991-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Általános Orvostudományi Karán, később belgyógyászatból, kardiológiából, klinikai farmakológiából és sportorvostanból is szakvizsgázott. 1999-ben PhD-, 2006-ban az MTA doktora tudományos fokozatot szerzett, ugyancsak 2006-ban habilitált. 2009-ben a Semmelweis Egyetemen (SE) egészségügyi szakmenedzseri, 2014-ben okleveles egészségügyi menedzseri (MSc) képesítést szerzett.

SOTE rektora

2007 óta vezeti a Semmelweis Egyetem kardiológiai tanszékét, 2008-ban egyetemi tanárrá, 2013-ban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójává nevezték ki, itt a Sportorvostan Tanszéket is vezeti. 2018-tól a Semmelweis Egyetem rektora. IDE KAPCSOLÓDIK: “Meg kell mutatni, hogy mi, orvosok is támogatjuk, és magunk számára is biztonságosnak tartjuk ezt az oltást” – Merkely szerint mindenképp oltani kell

Szívátültetés

Számos hazai és nemzetközi kardiológiai, aritmia és pacemaker, intervenciós kardiológiai és keringéskutatással foglalkozó tudományos társaság tagja. A világ élmezőnyébe helyezte a hazai felnőtt szívtranszplantációt, a hazai műszívprogram elindítója. Jelentős szerepet vállalt a koronavírus-járvány elleni védekezés népszerűsítésében. Három szerkesztett könyv, két szakkönyv, 46 könyvfejezet, két egyetemi jegyzet megírása fűződik a nevéhez. Oktatóként szívügye a tudományos diákköri munka támogatása és a tehetséggondozás. FONTOS:
“Figyelni kell a tüneteket, és ha rosszabbodik az állapotunk, el kell menni a kórházba”- ezt javasolja Merkely Béla, aki magát gyógyította ki a koronavírusból

Budapest díszpolgára

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 2011-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban a Budapest díszpolgára címmel, 2015-ben Gábor Dénes-díjjal, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy Feró – Forrás: Youtube