Heteken belül biztonságos bringaútvonalon juthatunk el Budapestről a Balatonra. A 2011 óta tartó tervezés és szervezés a végéhez közeledik, egymás után adják át a kész szakaszokat. Szuper program lesz biciklivel eltekerni a Balatonig.

Pillanatokon belül kész lesz a Velencei-tóig

A Budapest–Balaton kerékpárútról a kormány 2011-ben hozta meg a döntést, és hosszú előkészületi munkák után az első, Budapest–Etyek közötti 22 km-es szakaszt 2022. június 17-én átadták, az Etyek és a Velencei-tó közötti szakaszt pedig július végén avatják. Ide kapcsolódik: Ide még a miniszter is sportnadrágban jött: Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút Etyekig tartó 22 km-es csodaszép szakaszát, Gulyás Gergely bringán érkezett az átadóra

Nyár végén már a Balatonig tekerhetünk

A Velencei-tó és Székesfehérvár közötti szakasz régen is kerékpárúttal volt összekötve, melynek javítására, szélesítésére elkészültek a tervek, de forrás hiányában egyelőre ez nincs napirenden. Ettől függetlenül lehet rajta biciklizni. A nyár végére elkészül a Székesfehérvár és Balatonakarattya közötti szakasz – mondta Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár a Likebalaton.hu oldalnak. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lehet rajta bringázni

A forgalomba helyezési engedély még hiányzik, és kisebb munkálatok még hátravannak, de a kerékpárosok már használják, végig lehet menni rajta. Egyelőre a Székesfehérváron való átjutás nem megoldott, ez a rész ideiglenesen ki lett táblázva, illetve várhatóak további beruházások.

15 milliárd forintba került

Az egész kerékpárút eddig közel 15 milliárd forintba került, és további 5 milliárdra lenne szükség a Velencei-tó–Székesfehérvár, valamint a székesfehérvári szakaszok rendbetételére és feljavítására.

Biztonságos útvonal

Az államtitkár elmondta, egy biztonságos turisztikai útvonalról van szó, ahol kisforgalmú utakon, vagy a forgalomtól teljesen elkülönítetten lehet kerekezni. Etyeken és a Velence-tó környékén meredek szakaszok, kisebb-nagyobb emelkedők tarkítják az utat. Ez némi erőnlétet kíván az amatőr kerékpározóktól. Turisztikai szempontból viszont épp emiatt szebb és izgalmasabb.

3 napos út, ha kényelmesen akarsz tekerni

A családok inkább 2-3 napos kerékpártúrával kalkuláljanak, ha szeretnének nekivágni. „A Budapest–Balaton kerékpárút megépülése minőségi változást jelent a kerékpározásban. Biztos vagyok benne, hogy az érintett települések sokat profitálnak majd belőle.” – mondta Révész Máriusz.

Népszavazás a BuBa miatt

Korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a biatorbágyi szakasz miatt helyi népszavazást írtak ki. A polgármester és tábora azt szerette volna, ha a bringaút áthalad a településen, így azt a helyi közlekedésre is lehetne használni. Az ellenzők veszélyesnek tartották a kapuk előtt elsuhanó bringásokat és inkább azt akarták, hogy a BuBa kerülje el Biatorbágyot.

Ideiglenes bringasáv Biatorbágyon

A népszavazás végül érvénytelen lett, mert nem ment el elegendő ember szavazni, akik viszont szavaztak, nagy többségében a várost elkerülő bringaútra voksoltak. Végül az önkormányzat beadta a derekát és mégsem építik meg a településen belüli szakaszt, egyelőre ideiglenes bringasáv van kialakítva a kisforgalmú utcákban. Ide kapcsolódik: Hiába a nagy hűhó, nem érdekli a biatorbágyiak többségét, hogy hol épüljön meg a Budapest-Balaton kerékpárút, érvénytelen lett a helyi népszavazás

Nemzetközi bringaút

A BuBa rásze az Eurovelo nemzetközi kerékpárútvonalnak. Az ausztriai Zell am See-től indul és Grazon keresztül Szentgotthárdnál lép be Magyarországra. Keresztülhalad az Őrségen, majd Zalaegerszeg felé kanyarodik (ez még nem készült el), majd egészen Keszthelyig megy. A Balaton északi partján haladva következik a Budapest-Balaton szakaszon, majd Hatvan, Eger, Mezőkövesd, a Tisza-tó, a Hortobágy és Debrecen. „A jövőben szeretnénk ezt az utat Székelyföldön keresztül folytatni egészen a Fekete-tengerig, de ez természetesen már Románián múlik.” – tette hozzá Révész Máriusz államtitkár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bringások Etyeknél – Forrás: BFK