Jelentősen változik az egyetemi kollégiumok rendje szeptembertől. A legtöbb intézmény óvintézkedéseket vezet be.

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés – írja a Magyar Nemzet.

Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítő helyiségeket alakítanak ki, és maszkviselést írnak elő. A kollégiumi díjak azonban nem emelkednek. 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A lakószobákon kívül a közös használatú területeken, és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező lesz a maszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat, és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. A hallgatók kollégiumi időszakonként (nyári/őszi/tavaszi) csak egyetlen vendéget fogadhatnak. A diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha kettő, 48 órán belül megismételt negatív teszttel rendelkezik.

Eötvös Loránd Tudományegyetem

A fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették az elszállásolható diákok számát, a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségek biztosításával pótolják. Bérbe vettek egy csaknem kétszáz fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat a magyar hallgatók számára, a nemzetközi diákoknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek. A bérléshez lakhatási támogatást is nyújtanak, havi húsz-negyvenezer forint értékben. A kollégiumok közösségi tereinek használatát külön fogják szabályozni, a bejáratokhoz fertőtlenítőket helyeznek ki, és mindenhol gyakrabban takarítanak, az ügyfélszolgálatokat pedig plexifalakkal választják el.

Debreceni Egyetem

Az új tanévet teljes férőhelyszámmal kezdik, nem terveznek kapacitáscsökkentést az esetleges második hullám miatt. Van ugyanakkor forgatókönyvük arra, hogy mi legyen a külföldi hallgatókkal: hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a diákokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek. Az egyetem erre a célra 300 férőhelyet kíván bérelni. 

Nyíregyházi Egyetem

Szükség esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A fertőzés kialakulásának minimalizálása érdekében a normál, alacsonyabb komfortfokozatú 2+2 ágyas szobákban most 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet. Ezzel együtt kérik a lakókat, hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát, valamint tartsák be az egészségügyi megelőző intézkedéseket.

Soproni Egyetem

Kéthetes karanténra köteleznek valamennyi külföldről érkező hallgatót. A kollégiumok teljes kapacitással üzemelnek, fokozott higiéniai előírások betartása mellett, és készülnek arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre. Az elsőéveseknek azt ígérik: mindenki kap helyet, mivel Sopronban igen magasak az albérleti díjak.

Kiemelt kép: BMGE Schönhetz Zoltán Kollégium – Forrás: ujbuda.hu