A legtöbb gondot a csirkemell okozza, mivel a baromfiak „egyben jönnek a világra”, s a kereskedő kénytelen lehet import terméket betenni a hűtőbe.

Fogós kérdések

Az sem mindegy, hogy az ársapkás termékeket honnan veszik meg az élelmiszerboltok, mert „találékonyabb” megoldással jelentősen spórolnak, csak ezt a magyar mezőgazdaság bánhatja – állította az Inforádióban a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin. A beszélgetést a Blikk szemlézte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Inkább külföldről szerzik be

Az import beszerzés egyre közkedveltebb megoldás mostanában, mivel az élelmiszerárstop miatt az érintett termékeket nem igazán éri meg itthon megvenni. Mivel a nagykereskedőkre nem vonatkozik az árkorlátozás, több kiskereskedő szupermarketből szerzi be ezeket az élelmiszereket, így legalább nem veszít, amikor ugyanannyiért teszi ki a polcra, amennyiért vette.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem a hazait választják

Mások egyszerűen a szomszédos országokból rendelnek, mivel ez még a szállítási díjjal együtt is jobban megéri, mint hazait venni. Ez a jelenség pedig sokkal erőteljesebb hatással lesz a mezőgazdaság itthoni szereplőire január közepétől – magyarázta a főtitkár.

Működni fog, hogy az állam erőből oldja meg?

Ráadásul a kormány nemrégiben arra kötelezte a kereskedőket, hogy kötelező dupla annyi árut tartaniuk a hatósági áras termékkekből. Ezzel kapcsolatban Neubauer Katalin azt mondta a „nagyon sok kérdést felvet” a módosítás.

Még inkább a külföldi terméket fogják preferálni

Az egyik az import termékek előnyben részesítése a hazaiakhoz képest, a másik pedig a húsfélék piaci-logisztikai káosza. A kiskereskedők az ársapkás élelmiszereket egyre nagyobb mértékben veszik külföldről, ami a sokszorosára emelkedhet, amennyiben kétszer akkora készletet kell majd felhalmozniuk, mint eddig.

Ellentétes a piaci logikával

Senki nem akar csődbe menni az árstop miatt, hiszn ez érintett termékeknek sok esetben magasabb a bekerülési értéke, mint a lefölözött eladási ára. A kisboltosoknak így megéri külföldre menni vagy onnan rendelni.

A csirkék egyben jönnek a világra

Készlethiány főként a húsfélék terén lehet a jövőben, kimondottan a csirkerészek arányos elosztása jelenthet problémát. Az árstopos csirkemell, csirkefarhát, csirkehát, csirkefar és csirkeszárnyvég számottevően hamarabb fogy, mint a comb és más testtájak. A baromfiak ettől függetlenül „egyben jönnek a világra” – fogalmazott a főtitkár.

Okos megoldások

Emiatt ezekből országszerte hiány alakulhat ki, amennyiben hosszan tartó ideig kell aránytalanul nagy készletet fenntartani, és a boltosok ismét az „okos megoldáshoz” nyúlhatnak: import csirkét tehetnek a hűtőbe, amennyiben a hazait csak csillagos áron szerezhetik be az általános hiány miatt.

Ennyi a veszteségük

Beszédes eset az árstopos tej, amelyből bár van elegendő, a kötelezően alacsony ár miatt a kereskedők átlagosan 30%-os veszteséggel számolhatnak, ha itthonról szerzik be, ugyanis úgy 300 forintért veszik, ám 205-210 forint körüli áron kell eladniuk.

Nem várható el a boltosoktól

Úgy véli, nem célja a jogalkotónak az, hogy a kereskedők import termékekre szoruljanak. Nem várható el a kiskereskedelemtől, hogy gyakorlatilag egy éve hangsúlyos termékeket folyamatosan veszteséggel áruljanak – mondta Neubauer Katalin. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.)