Felújításon estek át a Lidl elektromosautó-töltői és ezzel vége az ingyenes elektromosautó töltésnek, komoly összeget kell majd fizetnie annak, aki a bevásárlás mellett teljesen feltöltené az autóját. Az áruházlánc most közzétette a pontos díjazást.

7 éve ingyenesen tölthetünk

A Budapestkörnyéke.hu írt arról, hogy Magyarországon is megújulnak a Lidl parkolókban kihelyezett elektromosautó-töltők. Az egységek eddig ingyenes töltést biztosítottak annak a villanyautósnak, aki az áruház parkolójában állt meg, amíg vásárolt. A töltőpontok szlogenje az volt, hogy „Gyors, ingyenes és környezetbarát töltés”, ám az új dizájnnal ez a szöveg eltűnt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új szlogen

Eltűnt az eddig megszokott fehér-zöld színösszeállítás is, helyette a Lidlre jellemző sárga és kék az új dizájn. Az új szlogen sokkal egyszerűbben az lett, hogy „Bevásárlás és töltés”. Abból fakadóan, hogy eltűnt belőle az ingyenes szó, így az új töltők innentől csak fizetés ellenében lesznek igény bevehetők.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Új appot kell letölteni

Egészen eddig ingyenesek voltak a 2016-óta elérhető oszlopok, amelyek között volt 50 és 20 kW-os DC, illetve 22 kW-os AC töltő is. Ezzel együtt megszűnik a Lidl e-charge alkalmazás, helyette a Lidl Plus alkalmazásból, a Lidl weboldalán lehet majd elindítani a töltést az új rendszerben.

Ennyibe kerül majd

Az már biztos, hogy hétfőig lehet ingyenesen használni a Lidl töltőit, a pontos díjazást most tette közzé az áruházlánc. A környező országokban egyébként már korábban bevezették a fizetős töltést, ilyen Szlovákia és Ausztria is.

Olcsóbb az alkalmazáson keresztül

A töltési díj az alkalmazásból indítva: AC töltőn 149 Ft/kWh, DC töltőn 179 Ft/kWh. A Lidl weboldaláról indítva: AC töltőn 199 Ft/kWh, DC töltőn 229 Ft/kWh. A Lidl Plus alkalmazáson keresztül a töltés típusától függően 22, illetve 25 százalékkal olcsóbban lehet tölteni, mint a weboldalon keresztül.

5000 forintot zárolnak

A Portfolio.hu hozzáteszi: a tájékoztatón az is szerepel, hogy a Lidl Plus alkalmazáson keresztül indítandó töltés esetén 5000 forintot zárol a lánc a megadott számlaszámon, a zárolási összeg elérésével pedig a töltés automatikusan megáll. A töltés újraindítható a limit elérését követően.

Ezt szeretné az egyesület

A Lidl töltők ügyével a Magyar Elektromobilitási Egyesület is foglalkozott már korábban. Azt kérték, hogy a fizetős oszlopok nyitvatartási időn túl is legyenek elérhetők a villanyautósok számára, illetve vezessenek be valamilyen törzsvásárlói rendszert.

Sok autó elfér

Egy éve írtunk róla, hogy az Etele pláza nagyon népszerű lett a villanyautósok körében, tekintve, hogy 1300 darab tágas, kényelmes parkoló várja az autósokat, melyek közül összesen 41 ponton van kiépítve a 22kW-os AC töltési lehetőség Type2 csatlakozóval. Tavaly ősszel ingyenes parkolás lehetősége megszűnt. Persze a mindössze 100 forintba kerülő első két órás díj, valamint az azt követő óránkénti 200 Forint sem tántorította el az ingyen áramra vadászókat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció