Gyakori probléma az üzleti életben, hogy sikeres vagy nagy potenciállal rendelkező vállalkozások komoly, a cég működését, fejlődését gátló pénzügyi kihívásokkal néznek szembe, és nem tudnak elég effektíven reagálni rá. 

Ilyen esetekben a likviditási nehézségek akár a versenytársakkal szembeni lemaradást, az árbevétel és a profit csökkenését, a legjobb szakemberek távozását, továbbá a partnerek bizalmának elvesztését is okozhatják. Hogyan lehet ezt a helyzetet elkerülni? Milyen eszközei vannak egy cégnek arra nézve, hogy ne kelljen a pénze után rohannia? Ezeket mutatjuk most meg.

A pénzügyi bizonytalanság tényezői

Mi tekinthető kiszámíthatatlan pénzügyi helyzetnek? Azért nehéz megfogalmazni konkrét választ, mert minden mindennel összefügg, az instabil pénzügyi helyzet dominó módjára képes bedönteni a kulcsfontosságú területeket. Ennek kivédésére hatékony eszközt jelenthet a FlexiBill által nyújtott digitális faktoring, amely az aktív számlakövetelések adásvétele által juttatja pénzhez akár 24 órán belül a vele szerződő vállalkozásokat. 

Pénzügyi bizonytalanságot okozhat, ha

 • a napi működést csak a tartalékok felhasználásával vagy külső erőforrások igénybevételével tudja fedezni egy vállalkozás
 • az ügyfelek döntő többsége hosszú, 30, 60 vagy 90 napos határidőre fizet
 • havi átlagban túl sok a kifizetetlen vagy késve teljesített számla
 • nincs forrás fejlesztések, innovációk finanszírozására
 • nincs elegendő készpénzállomány a váratlan kiadásokra

Mit okoz a kiszámíthatatlan pénzügyi helyzet?

Azok a vállalkozások, amelyek pénzügyileg stabilak, a válsághelyzetekre is könnyebben reagálnak. Más cégek azonban a stabilitás hiánya miatt

 • felesleges költségekbe verhetik magukat például egy hitelfelvétel okán,
 • a behajtás, hitelügyintézés megnöveli az adminisztrációs terheket,
 • növekszik a nyomás legfőképp a vezetőkön, de a munkavállalókon is,
 • akadozhat a szolgáltatás/gyártás/áruellátás,
 • romlik a versenyképesség,
 • megrendülhet a partnerek bizalma.

A pénzügyi stabilitás hiánya további problémákat okoz, és a túlélésre játszó vállalkozás szem elől tévesztheti a céljait, ez a fókuszvesztés pedig kihathat a szervezet minden szintjére. 

Mit okoz a fókuszvesztés a cégek életében?

Az instabil pénzügyi helyzet szerteágazó problémákat okozhat, növelheti a munkavállalók elégedetlenségét, a fluktuációt, valamint elbocsátásokat tehet szükségessé, amely negatív hatást gyakorolhat a termelékenységre. 

Az alapanyagokat, a folyamatokat, valamint a munkavállalói létszámot érintő megszorítások miatt romolhat a termékek vagy szolgáltatások minősége, színvonala, amelyet már a partnerek, vevők is megéreznek, és a fejlesztések, beruházások elmaradásával együtt már komoly nehézséget okoznak a vállalkozás számára.

A probléma megelőzésére megoldást jelenthet a digitális faktoring, amelynek igénybevételével a vállalkozásnak nem kell többé a pénze után futnia, saját számláinak előfinanszírozásával áthidalható a forráshiány. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!