A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint jól állunk az átoltottság tekintetében, és ez hamarosan a statisztikákon is meg fog látszani, de a számokat nem szabadna elrontani a túl korai nyitással. Boldogkői Zsolt úgy véli, az iskolákat nem kéne megnyitni áprilisban.

Nem szabad még nyitni

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint korai lenne megnyitni az iskolákat áprilisban, “mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra” – írja a Facebook-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hazaviszik a vírust

Véleménye szerint még szükség van a türelemre és a korlátozásokra, mert a brit vírusvariáns nagyon gyorsan terjed és nagyon súlyos tüneteket okoz a betegeknek. Annak pedig nem látja értelmét az egyetemi tanár, hogy az iskolák újranyitásával a csatatérre küldjük a gyerekeket, akik aztán hazaviszik a vírust a családjukba.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Jól haladunk az oltásokkal

Az egyetemi tanár azzal kezdte a bejegyzését, hogy leszögezte, jól állunk a vakcináztatással: a legfrissebb adatok szerint eddig már 2 312 501 fő megkapta legalább az első oltását. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosok 22,9%-a megkapta az oltást, de a professzor szerint ez még mindig nem elég.

Mi lesz az oltásellenesekkel?

Lassan el fogunk érkezni arra a pontra, amikor már az összes regisztrált embert beoltották, viszont ekkor az oltásellenesség miatt nem fog tovább bővülni az átoltottság szintje. Ha később is többen lesznek olyanok, akik nincsenek beoltva, akkor nem fogunk tudni megszabadulni a vírustól – érvel a professzor.

Csak az oltás segíthet

“Le kell törni az oltásellenességet! Hatásos motivációs rendszert kellene kidolgozni az oltakozási hajlandóság kialakítására, melynek fő eszközeként az oltásigazolványnak igen erős jogosítványokat kellene adni. A vírusszkeptikus és oltásellenes vezérekre pedig alkalmazni kellene a hatályos jogszabályokat” – írta bejegyzésében Boldogkői.

Ekkor jöhet a nyitás

Március 27-én született meg az a kormányrendelet, miszerint április 8-ig meghosszabbítják a jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy április 8-ig mindenképp maradnak a korlátozások, de a kormány szerint a két és fél milliomodik koronavírus elleni vakcina beadását követően már lehetne nyitni.

Így indulna újra az ország

A tervek szerint a 2,5 milliomodik oltás után a kijárási tilalom időszaka este 8 óráról kitolódna este 10 órára. Ezen kívül az üzletek is nyithatnának, a boltokba pedig be is mehetnének a vásárlók. Az oktatási intézményekben április 19-ig maradna az online oktatás, de utána már kinyitnák az iskolákat a diákoknak.

Csak 2,5 millió vakcina után

Fontos, hogy a korlátozó intézkedéseket csak akkor oldaná fel a kormány, ha elérjük a 2,5 milliós bűvös számot, erre pedig a közeljövőben nagy az esély, ugyanis már kevesebb, mint 200 ezer oltás választ el minket ettől a határtól. Ugyanakkor a nyitásról folyamatosan zajlanak az egyeztetések, az újraindítással kapcsolatos, életbe vágó kérdéseket pedig nap mint nap felülbírálják. Mindenesetre most úgy látszik, április 19-én megnyitják az iskolák, óvodák kapuit, akár egyetértenek ezzel a szülők, gyerekek, tanárok, akár nem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk Boldogkői Zsolt bejegyzését

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay