Mindenki máshol szeret lakni – szerencsére eléggé eltérőek az elvárásaink és az elképzeléseink az ideális otthonra gondolva. Így aztán van rá esély, hogy mindenki meg is találhatja álmai otthonát, ha pénze is van rá, akkor pedig meg is tudja venni.

Az időszak, amikor az új házunk vagy lakásunk vásárlását tervezzük, igen izgalmas, ha pedig jól csináljuk, kifejezetten kellemes is. Ehhez azonban felkészültnek kell lennünk és jó pár kérdést számításba kell vennünk.

Mivel számoljunk, ha otthont vásárolunk?

Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb aspektusokat, amelyeket elengedhetetlen végiggondolni, ha már megszületett a fejünkben a vásárlás ötlete.

Ház vagy lakás?

Ez egy fontos témakör, ennek ellenére sokan nem gondolják végig eléggé tudatosan. Akadnak, akik számára ez nem kérdés, mert vidéken egyértelműen a ház mellett döntenek, azonban kicsit jobban belegondolva látni fogjuk, hogy nem mindenkinek való a családi ház. Az alábbiakban megnézzük, hogy kiknek érdemes végigböngészni az eladó családi házak találati listáját, és kik azok, akiknek érdemesebb a lakáshirdetéseknél maradni.

Sokan tervezik meg álmaik családi házát már fiatalon, aztán csak telnek az évek, és nem tudják megvásárolni. Persze érdemes folyamatosan keresgélni, hiszen eladó családi ház, ikerház bármikor kerülhet a piacra váratlanul kedvező áron. Legyünk felkészültek! Fiatalabb korban még tele vagyunk életerővel, így ha szeretünk kertészkedni vagy akár egy grillezéshez összehívni a barátokat, egy nagyobb telek sem okozhat gondot, sőt! Ugyanakkor idős korban is jó kertes házban élni, egy csendes helyen. Arra azért jó figyelni, hogy legyen a közelben bolt, gyógyszertár, orvosi rendelő és hogy a közlekedés is megfelelő legyen.

Azonban annak, aki nem szeret kertészkedni vagy nincs elegendő ideje rá, jobban szeret a belvárosban lakni, nincsenek kicsi gyerekei, annak lehet, hogy nem is való a családi ház. Nem is beszélve arról, hogy ezek az otthonok gyakran a külvárosban találhatóak, így a munkába való ingázás megnehezítheti a mindennapokat. Ne döntsünk elhamarkodottan, nagyon magas kiadásokat vállalva.

Napjainkban a fiatalok később kezdik el az önálló életüket, sokáig maradnak a szülői házban. Később házasodnak, valahogy a gyerekek is később születnek csak meg, így a fiataloknál is gyakori, hogy az első önálló otthon inkább egy belvárosi kis lakás, mintsem egy kertvárosi családi ház. Ennek persze anyagi okai is vannak, de ez a szempont folyamatosan elő fog kerülni.

Hol szeretünk élni, lakni?

Budapesten és más nagyvárosokban hatalmas távolságok vannak, így érdemes figyelni a lakásvásárlás során a megfelelő közlekedésre, a már említett munkahelytől való távolságra. Könnyen meglehet, hogy napi 2-3 óra utazást „nyerünk”, ha erre nem figyelünk oda. Emellett egyre fontosabb szempont a megfelelő, tiszta levegő. Sajnos a belvárosban olyan magas a légszennyezés, hogy hazánk vezet a kapcsolódó betegségek terén egész Európában.

A levegő minősége mellett a zajszennyezés elkerülése is fontos szempont, hiszen a nyugodt alváshoz, a megfelelő pihenéshez csendes környezetre van szükség. Az egy kicsit önámítás, amikor zajos helyen veszünk lakást, majd meggyőzzük magunkat, hogy ablaknyitás helyett az is megfelel számunkra, ha beszerelünk egy légkondit.

Zaj, levegő, közlekedés. Alig kezdtük el sorra venni a legfontosabb környezeti tényezőket, de további szempontok is felmerülnek, sőt a következő években egyre fontosabbak lesznek. Húsz éve még keresettek voltak a déli fekvésű lakások, azonban a felmelegedés, az éghajlatváltozás olyan mértékű változásokat idéz elő, hogy ma már kerülendő a nagy forróság miatt a déli fekvés. Sőt a hálószobának kifejezetten előnyös az északi fekvésű szoba.

A zöld területek, fák, bokrok, illetve bármilyen egyéb növények fontos szerepet töltenek be a levegő portalanításában, a hőmérséklet csökkentésében, az általános közérzet javításában. A betonnal és házfalakkal teli környezet rendkívüli mértékben fel tud melegedni és éjszaka sem hűl le, szinte sugározza a hőt. Egy park közelében lakva akár 5 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint egy aszfaltos, betonos környezetben. Ezeket sem érdemes kihagyni a számításból, pláne ha az éghajlatváltozás jelenlegi tendenciáit vesszük alapul.

Milyen környék?

Ha egy ingatlanost kérdezünk, ő első szempontként a lokációt fogja említeni. Minden városban vannak felkapott helyek, ahol kétségtelenül jobbak az életkörülmények, ahol kellemesebben érezzük magunkat a szomszédok társaságában, ahol az ingatlan értékállósága is biztosított. Ezzel a szemponttal csak egy baj van – nagyon drágák egy ilyen környéken a lakások. Azonban egy kis utánjárással sok értékes utcát, kisebb városrészt találhatunk, csak időt kell szánni a keresésre.

Milyenek a szomszédok?

Nem csak a környék számít, hiszen bárhol lehetnek olyan szomszédok, akik megkeseríthetik az életünket. Akár azért, mert gyakran buliznak és nagyon zajosak, akár azért, mert nincsenek tekintettel a szomszédok elvárásaira. Ezért nagyon fontos, hogy lakás vagy eladó családi ház vásárlása során nézzünk körül, csöngessünk be pár szomszédhoz és ismerkedjünk. Nézzük meg, mennyire szimpatikusak a leendő szomszédok! Sajnos a lakók az évek során cserélődhetnek, így aztán lakásvásárlást követően is kerülhet a közelünkbe egy problémás szomszéd, de legalább tegyük meg azt, amit meg lehet.

Milyen hosszú távra tervezünk?

Ez az a kérdés, amit a legnehezebb előre megmondani. Tervezhetünk, azonban az élet ezeket az elképzeléseket könnyedén felülírhatja. Az azért valamilyen szinten előre látható, hogy milyen időszakok várhatóak éppen az életünkben, így ennek megfelelően készíthetünk terveket. Például ha pár éven belül babát tervezünk, akkor nagyobb lakásra lesz szükségünk. Ha külföldi munkavállalásra készülünk, akkor ne keressünk eladó családi házat, amit majd sokkal később fogunk csak élvezni. Ilyen esetben inkább ne vásároljunk, csak béreljünk.

Műszaki paraméterek, várható költségek

Látva az emelkedő anyagárakat, az építési költségek hatalmas emelkedését, egyre fontosabb szempont egy ingatlan vásárlása során a műszaki állapot felmérése. Ehhez mindenképpen vegyük igénybe hozzáértő szakember segítségét, mert az itt rejlő csapdák nagyon sok váratlan kiadást okozhatnak. A legfontosabb az ingatlan szerkezetének felmérése, a tetőzet állapotának, a megfelelő szigetelésnek az ellenőrzése. A nyílászárók és a fűtési rendszer szemügyre vételezése szintén nagyon fontos, hiszen a fűtés költségei nemcsak most, hanem a jövőben is magasak lesznek.

Emellett vegyük sorra a szükséges korszerűsítési, felújítási munkálatokat is, hiszen ezek is rengeteg költséget vonhatnak maguk után! Egy tisztasági festést minden költözésnél javasolt elvégezni, ha a lakás szuper állapotban van, akkor is. A költségek sorában a lakberendezési kiadásokat – például bútor, függöny, redőny és hasonlók – is figyelembe kell venni.

A szakember szava szent. Ha túl sok pénzbe kerül az eladó családi ház rendbetétele, akkor inkább mondjunk le róla, és keressünk másikat. Ezek a munkálatok ugyanis már most is sokba kerülnek és jelenleg nem számíthatunk az árak számottevő csökkenésére. Nagy előnnyel bír az, akinél a családban vannak építési munkálatokhoz értő szakemberek, ezermesterek, akik a kisebb-nagyobb feladatokat elvégzik. Ilyen esetben egy jócskán felújításra szoruló lakás vagy ház megvásárlása is szóba jöhet, és a végén még jól is kijöhetünk belőle.

Támogatások, hitelek többnyire kellenek

Egyúj lakás vásárlása vagy építkezés esetén minden család számba veszi a lakástámogatási lehetőségeket. Különösen fontos lehet ez a gyerekeket nevelő vagy gyermekvállalást tervező párok esetében. Számukra a csok (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) sok előnyt tartogat, hiszen ennek a vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően sok-sok millió forinttal növelhetőek a felhasználható forrásaink.

A csok-támogatásnak több változata is létezik, például a megelőlegezett csok, a falusi csok, valamint a zöld csok. Ugyanakkor sokan a Babaváró hitelt is lakáscélra veszik igénybe, pedig ez egy szabad felhasználású hitel. Az építkezők számára jó hír, hogy a kormány éppen most hosszabbította meg az 5 százalékos áfakedvezmény érvényességi idejét két évvel. Ezekről és a hasonló lakástámogatási lehetőségekről érdemes részletesebben is érdeklődnünk, hiszen látható, hogy sok pénzről van szó. Ezek alapvetően gyermekvállaláshoz kötődő támogatások, de akadnak kivételek is. Ilyen például a zöld hitel, hiszen ennek kapcsán nincsenek ilyen elvárások.

És máris a lakáshiteleknél tartunk. A legtöbben csak ezek segítségével tudják a lakásukat megvásárolni, eladó családi ház után nézni vagy akár építkezni. Lássuk a legfontosabb lakáshitel-típusokat:

·       Zöld hitel (energetikai elvárások mellett csak új lakásra, építésre vehető fel)

·       csok hitel (csok támogatás mellé felvehető kamattámogatott hitel)

·       Zöld csok hitel (0 százalékos hitel új lakáshoz, Zöld hitel és csok együtt)

·       Lakáshitel (piaci kamatozású jelzáloghitel új és használt lakás vásárlására)

·       Építési hitel (lakás és ház építésére külön termékek vannak a bankok kínálatában)

A fenti hitelek közül természetesen a kamattámogatásos változatok a kedvezőbbek, az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

Mire figyeljünk a lakáshitel felvétele során?

A kedvező lakástámogatási megoldások mellett a hitelfelvételi lehetőségeket is érdemes, sőt gyakran szükséges megvizsgálnunk. Melyek azok a szempontok, amelyekre okvetlenül oda kell figyelnünk a lakáshitel felvételekor?

·       a megfelelő mértékű önerővel rendelkezünk-e

·       elegendő jövedelmet tudunk-e igazolni

·       mekkora törlesztőrészletet tudunk havonta vállalni

·       ez már meghatározza a hitel futamidejét is

·       milyen kamatperiódust érdemes választanunk (emelkedő kamatok idején minél hosszabb és fix kamatperiódus ajánlott)

·       ne csak a kamatot, hanem a lakáshitel összes költségét (THM-mutató) hasonlítsuk össze több bank ajánlatát megvizsgálva

·       figyeljünk a bankon kívüli költségekre is (értékbecslés, ügyvéd, közjegyző, földhivatal, illeték).

A sort még biztosan lehetne tovább is folytatni, ez most csak egy kis ízelítő. Mindezek mellett mindenkinek magának kell az egyéni körülményeit megvizsgálni és ezek alapján összeállítani egy végleges listát.

Az első lakás vásárlása nagy öröm, de az lehet a sokadik költözés is, ha megfelelően előkészítjük, átgondoljuk és minden lépését megtervezzük. Ne sajnáljuk rá az időt, sok lakást és eladó családi házat meg kell nézni, mire megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Írjuk össze a prefenenciáinkat fontossági sorrendben, gondoljuk át többször és egészítsük ezt ki a lehetőségeinket is tartalmazó pénzügyi tervvel!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.