Melyik szülő ne küzdött volna a fáradsággal, amikor egy hosszú nap után már negyedszerre sírt fel a baba az éjszaka kellős közepén. Sokunknak ismerősek lehetnek a “Most te kelsz, az előbb én mentem” típusú mondatok, hiszen senki nem szereti, ha megzavarják a pihenésre szánt idejét.

Azt azonban tudni kell, hogy a kisgyerekek sem azért ébrednek fel, hogy a szülőket bosszantsák. Nekik is nyomós okuk van, amiért éjjel 3-kor az anyjukat követelik. Egy idő után viszont kezd nagyon kimerítő lenni az állandó éjszakázás, ezért minden lehetséges módon megpróbáljuk elérni, hogy a kicsi jól aludjon az éjszaka.

Számtalan cikket találhatunk ebben a témában, hiszen ez a probléma mindig is jelen volt, és a társadalom túlnyomó részét érinti. Azonban az írásokat tanulmányozva észrevehetjük, hogy mindenki más és más megoldásokra esküszik. Nos, ennek az az oka, hogy a babák is különböznek, vagyis más módokon lehet számukra elősegíteni a nyugodt alvást.

Így tehát a következő javaslatokat se vegyük kőbevésett szabálynak. Azért választottuk pont ezeket a tippeket, mert általánosságban beváltak, azonban saját magunknak kell kitapasztalni, hogy mi működik, és mi nem. Most pedig lássuk a listát!

1. Nyugtassuk meg a babát!

A jó alvás a lefekvés előtt kezdődik. A baba akkor fog nyugodtan és jól aludni, ha lefekvés előtt ellazítjuk és megnyugtatjuk. Neki is lehet ugyanolyan izgalmas, feszült vagy nehéz napja, ahogy nekünk is. Ezért fontos, hogy ne zaklatott állapotában próbáljuk meg altatni.

Egy gyereket úgy lehet a legkönnyebben megnyugtatni, ha elvonjuk a figyelmét az izgató dolgokról, például egy cumival. A cumik között nagy népszerűségnek örvend a BIBS cumi, és nem véletlenül. A BIBS cumit már több mint negyven éve védőnők ajánlják világszerte. Több cumifej formával kapható, hogy a kicsik maguk választhassák ki a számukra legmegfelelőbbet. Az egyik ilyen a klasszikus cseresznye fej, mely az édesanya mellének formáját idézi, így segíti a természetes szopóreflex kialakulását. A cumi segítségével a baba megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát.

A cumi mellett az is segít a lenyugvásban, ha mesét olvasunk, vagy énekelünk neki. Kerüljük a közös TV nézést, hangos zenehallgatást és minden hasonló ingert. Ezek még jobban felizgatják a babát, és pont ezt szeretnénk elkerülni.

2. Alakítsuk ki a megfelelő környezetet!

A jó alvás másik feltétele a megfelelő környezet. Lefekvés előtt győződjünk meg arról, hogy a baba szobája alkalmas az alváshoz. Ellenőrizzük, hogy a hálószoba ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Az ideális hőmérséklet 18-20°C között van. Sokkal jobban alszik a pici, ha a szobában sötét van. Ehhez húzzuk be a függönyöket, vagy eresszük le a redőnyt, és kapcsoljunk ki minden elektronikus eszközt, amelyek villognak.

Ügyeljünk arra is, hogy az ágy kényelmes legyen, a párnák és a paplanok megfelelően legyenek elrendezve. Szükség esetén legyen kéznél az alvóka is. Lehet, hogy a kicsi csendben szeret aludni, de előfordul, hogy bizonyos fehér zajok segítik az elalvásban, például a porszívó átszűrődő hangja a szomszédos szobából. Figyeljünk babánk egyéni igényeire, és igazodjunk hozzá. Ez az időszak erről (is) szól.

3. Kövessük a mindennapi rutint!

A babák számára fontos a napi rutin betartása. Valójában az összes embernek fontos, csak felnőttként már kevésbé veszünk róla tudomást. Az emberi szervezet ugyanis szereti a rendszerességet, a megszokott kereteket, napi rituálékat.

Nem egyszerű feladat, mégis hatásos, ha minden nap ugyanabban az időben altatjuk a babát. Kis szervezete kívánni fogja a pihenést, ráadásul nekünk is megkönnyíti a nap tervezését, ha tudjuk, hogy mikor megy aludni a gyerek.

A rutinhoz hozzátartozik egy “altatási rituálé”. A legtöbbször ez úgy valósul meg, hogy közvetlenül a lefekvés előtt kerül sor a fürdetésre, majd következik az öltözés, esetleg egy kis dalolászás, meseolvasás, majd az alvás. Ennek az az előnye, hogy a baba megszokja, és ha felismeri, hogy elkezdődtek az ismert történések, fel tud készülni az alvásra.

4. Érezze a közelségünket!

A teljesen átaludt éjszaka sokáig csak álom marad. Ennek az az oka, hogy a kicsik nagyjából 4 órát alszanak egyhuzamban, utána felébrednek, leginkább azért, hogy egyenek. 

Ha felébred éjszaka, nézzük meg, hogy éhes-e, ha evés után is sír, simogassuk a hátát vagy a hasát, ringassuk, fektessük magunk mellé. A kisbabák számára rendkívül fontos a szülők közelsége és a testi érintések.

5. Figyeljünk a helyes étkezésre!

A megfelelő étkezés nem csak nekünk, de a gyerekeknek is segít a nyugodt alvásban. Ügyeljünk arra, hogy amíg kicsi, addig mindig jóllakottan fektessük le. Ha szoptató anyuka vagy, próbálkozhatsz a kávé kerülésével egy darabig, hiszen ez hatással lehet a baba éberségére, nyugtalanná teheti a nap során. Amikor már nem csak szopizik a kicsi, kerüljük a nehezebb, zsíros ételeket lefekvés előtt.

Bármivel is próbálkozunk, a legfontosabb a türelem és a saját rutinok, szokások kialakítása a fenti tippek tesztelése segítségével. Ne feledd, előbb-utóbb eljönnek majd a hőn áhított átaludt éjszakák mindenki számára.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a pippadu.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.