Az Eurostat friss elemzése szerint a tavalyi évben a magyarok 64,8 százaléka érezte magát egészségesnek, az íreknél tízből nyolcan mondták ugyanezt. A legrosszabb közérzetről a litvánok, a lettek és a portugálok számoltak be.

A 16 évesnél idősebbeket kérdezték meg

2021-ben az EU-ban a 16 éves vagy annál idősebbek közül tízből majdnem heten jónak vagy nagyon jónak (69 százalék) ítélték meg az egészségi állapotukat, ez derül ki az Eurostat felmérésből – írja a Napi.hu.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A magyarok több mint fele érzi jól magát

Az unióban nemek szerint a férfiak 72 százaléka, míg a nők 67 százaléka érezte jól magát. A statisztika adatok szerint a magyarok 64,8 százaléka érzi magát egészségesnek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Írország végzett az élen

A lap azt írja, hogy az EU tagállamai közül legegészségesebb ország Írország, itt a legmagasabb az egészségesek aránya, a dobogó második helyén Görögország áll, a harmadik helyen pedig Ciprus. A sereghajtó Litvánia, Lettország és Portugália lett.

A férfiak mondják magukat egészségesebbnek

A legnagyobb nemek közötti különbséget – 9 százalékpontot – Lettországban mérték, Romániában 8 százalékpont, Litvániában pedig 7 százalékpont volt a férfiak és a nők közötti különbség. Az egyetlen kivételt Írország volt, ahol a jó vagy nagyon jó egészségi állapotról beszámoló nők aránya 0,4 százalékponttal volt magasabb, mint a férfiaké.

Nem mindenhol boldogok a magyarok

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja Prof. Oláh Attila irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával készült el a legfrissebb boldogság térkép, ami 2020. április 1. és a 2021. március 15. között kutatta a magyar embereket. Ebben az időszakban a teljes lakosság átlagát tekintve mininimálisan,  de nem szignifikánsan csökkent a globális jóllét szintje a 2019-ben mért értékhez képest.

Több mindent figyeltek

A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a pszichológiai immunkompetencia, a megküzdési kapacitás és a  karaktererősségek vizsgálatára.

Van, ahol boldogabbak, mint korábban

A Megyék szintjén szignifikáns csökkenés mutatható ki: Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megye lakosainak boldogság (globális jóllét) szintjében, de boldogabbak az emberek a felmérés szerint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok- és Vas megyében.

Budán jobban érzik magukat, mint Pesten

A legfrissebb adatok szerint Budapesten nőtt a lakosság globális jóllét szintje ez a növekedés a Budán lakók körében szignifikánsan nagyobb mint Pesten. A Demográfiai csoportok esetén: A nők jóllét szintje magasabb, a jóllét szint azonban mindkét csoportban stagnál 2019 és 2021 között.

Szombathely áll az első helyen

2021-ben Szombathelyen mérték a legmagasabb jóllét szintet a megyeszékhelyek közül így 2021-ben 2018 után ismét Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa. Szorosan került a második helyre Nyíregyháza amely megyeközpont a 2019-hez képest ugyancsak jóllét szint növekedést mutat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció