Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 477 554 fő a beoltottak száma, ebből 444 451 fő már a második oltását is megkapta.

Gyorsan terjed a brit mutáns

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

213 beteg halt meg

Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 364 808 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 167 190 főre emelkedett. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. EZ IS ÉRDEKELHET: Megszólalt egy vidéki mentőorvos a rájuk nehezedő teherről: “nem megoldott sem a pihenés, sem az evés, sem semmi igazából” – videó

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ekkor lehet majd nyitni

Az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció lezárult.  Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – ezt Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozta reggel a Kossuth Rádióban. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak. IDE KAPCSOLÓDIK: “Minden korlátozó intézkedés hatályban marad” – Orbán Viktor szerint nem oltópontokra, hanem vakcinákra van szükség, 213-an hunytak el a koronavírus miatt Magyarországon

Sokkal erősebb a harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 8-tól két hétre szigorítatta a korlátozásokat, amelyeket a miniszterelnök mai bejelentésének megfelelően március 22-től újabb egy hétre meghosszabbít. 

Intenzív terjedés

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! – írják a koronavírus tájékoztató portálon.

Módosított oltási stratégia

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet.  Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. EZ IS ÉRDEKELHET: Fogyasztóvédelmi eljárás indult a cégnél, ahol ötezer forintért lehet előjegyezni az oltásra

A vakcinák

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésbőlkevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. 

Ennyi kínai vakcina érkezett

A kínai  Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, az első félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. További 550 ezer adag még hatósági vizsgálat alatt áll. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az AstraZeneca jelentősen csökkenti vakcinaszállítmányait, már a csütörtökön érkezett szállítmány is kevesebb, mint a harmada a korábban ígértnek. FONTOS! Vakcinában fog úszni heteken belül Magyarország, addig kitartás!

Az AstraZeneca is biztonságos

Az elmúlt napok kálváriáját követően, ami az AstraZeneca vakcina körül alakul ki, tegnap végre pont került az ügy végére, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség kimondta: a vakcina biztonságos. A botrány akkor kezdett egyre nagyobb méreteket ölteni, amikor trombózisos eseteket, illetve több rejtélyes halálesetet is összefüggésbe hoztak a vakcinával. Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos tudnivalókról a LikeNews.hu hírportál számolt be részletesen.

Müller Cecília ezt mondta a vakcináról

Ezt követően több ország is felfüggesztette az AstraZeneca alkalamázást, Magyarország nem volt köztük, ugyanis Müller Cecília tájékoztatása szerint “több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.” – ez pedig időközben meg is történt, így nem volt itthon indokolt a vakcina alkalmazásának felfüggesztése. A tiszti főorvos egyébként arról is beszélt, hogy vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller Cecília továbbá azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán