Rövid posztban határolódott el Novák Katalintól a K. Endrének adott kegyelem miatt Tomán Szabina, aki szintén a köztársasági elnök tanácsadói csapatának tagja. Csütörtökön Gundel Takács Gábor és Lackfi János költő is bejelentette, hogy nem dolgoznak tovább Novák Katalin tanácsadói testületében.

Női vállalkozók segítése

„Néhány hónapja Magyarország első női köztársasági elnöke személyesen kért fel, hogy csatlakozzam tanácsadói testületéhez. Vannak szívügyeim. Ilyen a női vállalkozók vagy a női munkavállalók segítése, helyzetük jobbá tétele. Ezzel kapcsolatban vagyok magam is kompetens. A köztársasági elnökasszony tanácsadójaként ezekben a kérdésekben nyilvánultam meg. Tettem ezt mindenféle térítés nélkül” – kezdi bejegyzését közösségi oldalán Tomán Szabina. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kegyelem nem járhat

Az üzletasszony szerint „a pedofília elítélése morális kötelesség. Ez számomra nem kérdés. Mindenféle szigorítás, mely arra irányul, hogy ezt a jogszabály szintjén is a legnagyobb bűnné tegyük, fontos. Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Személyesen jelzi

„Üzleti döntéseimet mindig kellő körültekintéssel hozom meg, a lehető legtöbb elérhető információ alapján. Ha ez a döntés egy adott személyt is érint, azt felé személyesen jelzem. Ez most sem lesz másként” – írja Tomán Szabina.

„Nemleszekcinkos”

A posztból egyértelműen nem derült ki, hogy akkor most ő is otthagyja-e a tanácsadói testületet: Minden esetre sokat elárul, hogy poszthoz egy fotót is csatolt, amelyre azt írta: nemleszekcinkos.

Folyamatosan hagyják ott a testületet

Csütörtökön először Gundel Takács Gábor jelentette be, hogy otthagyja Novák Katalin által életre hívott tanácsadói testületet, majd pár órával később Lackfi János költői is bejelentette, hogy nem dolgozik tovább a köztársasági elnöknek.

Indokok

Gundel-Takács Gábor azzal indokolta a döntést, hogy szerinte rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor, és hogy a tanácsadói munkáját sem lehet politikamentesen végezni. Lackfi János író, költő azt írta a visszalépéséről, hogy „a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot”, és hogy őszintén hitt abban, hogy hosszú távon elérhetnek pozitív változásokat.

Tanácsadói testület

Novák Katalin hivatalba lépésének első évfordulóján mutatta be 16 fős elnöki tanácsadó testületét. Ennek tagjai között találjuk többek között Martonyi János volt külügyminisztert, Schmidt Máriát, a Terror Háza főigazgatóját és Balog Zoltán református püspököt, korábbi humánminisztert. Mellettük a közéleti kérdésekben korábban kevésbé megszólaló közszereplők is helyet kaptak a testületben: így például Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, Lackfi János költő, Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, Szörényi Levente zeneszerző és Tomán Szabina, a Toman Diet alapítója.

Bicskei-ügy

Amint írtunk róla, egy hete forrnak az indulatok, miután Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra akart rávenni molesztált diákokat, hogy vonják vissza vallomásukat. K. Endre, tudta, hogy milyen ocsmány dolgokat művel főnöke a gyermekotthon lakóival. De K. Endre, ennek ellenére, nemhogy nem védte meg, hanem még zsarolással hazugságra bíztatta a gyermekotthonban molesztált lakókat.

Börtönre ítélték

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Elnöki kegyelem

Novák Katalin, tavaly áprilisban elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, akinek nemhogy nem kell leülnie a büntetését, hanem visszatérhet a pedagógusi pályára és büntetlen előélet sem lesz.

Tüntetnek Novák ellen

A köztársasági elnök döntése miatt civil szervezetek és az ellenzéki pártok tüntetést szerveznek a Sándor-palota elé péntek délután. Elindult egy aláírásgyűjtés is, amelyben Novák Katalin lemondását követelik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tomán Szabina, Novák Katalin – Forrás: BPK montázs