A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében meggyanúsított férfi nem vállalta a hazugságvizsgálatot. Természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki az 59 éves tököli férfit. Közben a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat.

Egy 59 éves tököli férfi a gyanúsított

A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy 59 éves tököli férfit, a korábban kitűzött nyomravezetői díjat pedig Budapest rendőrfőkapitánya visszavonta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem vállalta a hazugságvizsgálatot

A szakértői véleménnyel alátámasztott gyanúsítotti kihallgatásán V. József vallomást nem tett, a poligráfos, műszeres vizsgálatot nem vállalta. A gyanúsított a büntetőeljárás során szabadlábon védekezik.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rendkívül súlyos környezetkárosítás

Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy több száz liter olajat öntött valaki a szigetszentmiklósi esővízelvezető csatornába, onnét pedig a Soroksári (Ráckevei) Dunába folyt az olaj. Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb környezetszennyezése tavaly december elején történt.

Elképesztő, mennyi olajat engedett ki a tettes

Szigetszentmiklós, 2020. december 17. A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne – MTI/Máthé Zoltán

Külön nyomozócsoport

A súlyos természeti kárt okozó bűncselekmény felderítése érdekében a BRFK-n külön nyomozócsoport alakult, Budapest rendőrfőkapitánya pedig kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Visszavonták a nyomravezetői díjat

A rendőrség fél évvel később, 2021. június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik. Budapest rendőrfőkapitánya a nyomravezetői díjat visszavonta.

30 ezer kiló mocsok

A vízügyes szakemberek speciális eszközökkel megakadályozták, hogy az olaj szétterüljön a vízen, ezzel egyidőben megkezdték a talajcserét. Mintegy 30 szennyezett anyagot távolítottak el, de ezzel még nem volt vége a drámának.

Újabb szennyezés

December 30-án érkezett a hír, hogy a vízügyi igazgatóság figyelőszolgálatot teljesítő munkatársai ismét olajszerű anyagot észleltek Szigetszentmiklóson. Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 km hosszan látható az aknákban. A legmagasabb, III. fokú kárelhárítási készültség azonnali elrendelése mellett haladéktalanul megkezdődött a kárelhárítás is. ILYEN VOLT ITT A DUNA A SZENNYEZÉS ELŐTT: Úszóláp Szigetszentmiklósnál: Mesebeli fák és kalandokkal teli ösvény

Újabb 300 liter olaj

A kármentesítő csapat Sanol-hurkával elzárta a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákokból építettek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel távolították el a víz felszínéről. Több, mint 300 liter olajat gyűjtöttek össze.

Ipari búvárokat is bevetettek

A szakemberek ipari búvárok segítségével próbálták meghatározni az olaj csatornába jutásának pontos helyét, de nem sikerült megállapítani, hogy a tömérdek olajat hol önthették a városi esővízcsatorna rendszerbe.

efejezték a munkálatokat

A szigetszentmiklósi városházáról korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy időközben átadásra került az a közel kétezer négyzetméternyi terület, amelyet a Tebe sori olajszennyezés után rekultiválni kellett a Soroksári Duna-ág ezen területén. Mészáros László, a KDVVIZIG műszaki igazgatóhelyettese és Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere aláírták azt az igazolást, melynek értelmében a vízügyi igazgatóság befejezte a munkálatokat, valamint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetve betelepítették a növényállományt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A szigetszentmiklósi szennyezés helyszíne – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu