Több száz liter olajat öntött valaki a szigetszentmiklósi esővízelvezető csatornába, onnét pedig a Soroksári (Ráckevei) Dunába folyt az olaj. Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb környezetszennyezése már négy hónapja, tavaly december elején történt. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére a rendőrség most annyit közölt, még nyomoznak, tanúkihallgatás nem történt, de külön nyomozócsoport dolgozik az ügyön.

Súlyos olajszennyezés

Tavaly december 12-én valaki telefonon szólt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés történt. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Környezeti katasztrófa

Az olajszennyezésről kiderült, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája küszöbén álltunk, hiszen ha a temérdek fáradtolaj bekerül a Dunába, több száz kilométer hosszú szennyeződés történhetett volna. Szerencsére a vízügyesek gyorsan léptek és azonnal megkezdődött a kárelhárítás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az olajszennyezés helyszíne

Szigetszentmiklós, 2020. december 17. A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

30 ezer kiló mocsok

Speciális eszközökkel megakadályozták, hogy az olaj szétterüljön a vízen, ezzel egyidőben megkezdték a talajcserét. Mintegy 30 szennyezett anyagot távolítottak el, de ezzel még nem volt vége a drámának.

Újabb szennyezés

December 30-án érkezett a hír, hogy a vízügyi igazgatóság figyelőszolgálatot teljesítő munkatársai ismét olajszerű anyagot észleltek Szigetszentmiklóson. Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 km hosszan látható az aknákban. A legmagasabb, III. fokú kárelhárítási készültség azonnali elrendelése mellett haladéktalanul megkezdődött a kárelhárítás is. ILYEN VOLT ITT A DUNA A SZENNYEZÉS ELŐTT: Úszóláp Szigetszentmiklósnál: Mesebeli fák és kalandokkal teli ösvény

Újabb 300 liter olaj

A kármentesítő csapat Sanol-hurkával elzárta a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákokból építettek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel távolították el a víz felszínéről. Több, mint 300 liter olajat gyűjtöttek össze.

Mindenhol olaj és olaj

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ipari búvárokat is bevetettek

A szakemberek ipari búvárok segítségével próbálták meghatározni az olaj bejutásának pontos helyét, de nem sikerült pontosan megállapítani, hogy a tömérdek olajat hol önthették a városi esővízcsatorna rendszerbe.

12 milliós nyomravezetői díj

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Több kamerafelvételt is megtekintenek a nyomozók, valamint számos lakó tudta segíteni a munkájukat. A helyi civilek 10 millió forint, a BRFK pedig 2 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Úgy tűnik hiába; mert eddig 12 millióért sem árulta el senki ki lehetett a szennyező.

Még nyomoz a rendőrség

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkérdezte a rendőrséget, hogy áll az ügy, megtalálták-e már a tettest. A BRFK-tól a következő választ kaptuk: „A nyomozás továbbra is folyamatban van. Budapest rendőrfőkapitánya az ügyben külön nyomozócsoportot hozott létre és nettó kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.” – írták szerkesztőségünknek.

Lezárt munkaterület

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Befejezték a munkálatokat

Cikkünk megjelenése után a szigetszentmiklósi városházáról az alábbi tájékoztatást kaptuk: Átadásra került az a közel kétezer négyzetméternyi terület, amelyet a Tebe sori olajszennyezés után rekultiválni kellett a Soroksári Duna-ág ezen területén. Mészáros László, a KDVVIZIG műszaki igazgatóhelyettese és Nagy János, városunk polgármestere aláírták azt az igazolást, melynek értelmében a vízügyi igazgatóság befejezte a munkálatokat, valamint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetve betelepítették a növényállományt. A területet átadták önkormányzatunknak. A továbbiakban óvnunk kell a frissen beültetett növényzetet, ezért 2021. május 1-ig kordonnal lesz elzárva a partszakasz a növények megerősödése érdekében.” – áll a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A szigetszentmiklósi szennyezés helyszíne – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu