Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szombaton. A tettest még nem sikerült megtalálnia a rendőrségnek.

30 ezer kiló mocsok

A Szigetszentmiklósi Úszóláp területén hat munkagép dolgozik folyamatosan. Eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

Rengeteg olajat öntött valaki a nádasba

MTI/Máthé Zoltán

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

6 ezer liter olajos víz

Szombatig 6000 liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről. A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe – hangsúlyozták, hozzátéve: mostanáig ezt sikerült megakadályozni és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet.

Nézd meg milyen volt az úszóláp az olajszennyezés előtt

Úszóláp Szigetszentmiklósnál: Mesebeli fák és kalandokkal teli ösvény

Dupla olajfogót helyeztek el

A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett Tausz-típusú merülőfalat is kihelyeztek a vízügyi szakemberek. Ugyanakkor az Országos Vízügyi Főigazgatóság ismét felhívta a figyelmet arra, hogy “a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség”.

Telefonon szólt valaki, hogy baj van

Múlt szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába torkollik.

Nyomoz a rendőrség

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Úgy tudjuk, a rendőrség még nem találta meg atz olajat a Dunába engedő bűnözőt, aki 5 évet is kaphat.

Gyors beavatkozás

A szakemberek mintát vettek a talajból. Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Kiment a miniszter is

Arról is beszámolt a vízügy a friss közleményében, hogy megtekintette a kárelhárítási munkákat Nagy István agrárminiszter is.

Nagy István agrárminiszter a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszínén Szigetszentmiklóson – MTI/Máthé Zoltán

Csúnya marad a terület

A kárelhárítási munkák befejezésével a terület a kármentesítésre alkalmas állapotba kerül ugyan, de ez esztétikailag még kifogásolható állapotot, “munkaterületet” jelent.

Ökológiai károk

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival továbbra is folyamatosan egyeztetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében.

A horgászok is sokat segítettek

Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, amelynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

MTI/Vízügy/BPK – Képek forrása: MTI/Máthé Zoltán