Katasztrófa! Jelentősen károsodott Veresegyház, Őrbottyán és Vácrátót körzetének élővilága, miután a Sződrákosi-patak Százforrás-tóhoz vezető, mintegy három kilométeres szakaszába nagy mennyiségű szennyvíz ömlött napokon át. A történtek miatt miatt több ezer hal pusztult el.

Kilyukadt a szennyvíz nyomócső

2023. augusztus 16-án a Medve Otthonnál a közút és a vasúti sín kereszteződése alatt húzódó, 1996-ban lefektetett acél szennyvíz nyomócső kilyukadt (elkorrodálódott), így nem tudták továbbítani a szennyvizet a telep felé. Mivel a szennyvíz folyamatosan érkezik a hálózatra, a DMRV Zrt. a Búcsú téri átemelőnél a Sződrákosi-patakba volt kénytelen engedni a szennyvizet – adott hírt róla a Tavirózsa Egyesület a Facebookon.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elpusztult az élővilág

A vészhelyzet idején, 3 nap alatt körülbelül 16 500 m3 (!) szennyvíz jutott a patakba, valamint az ennek vizét fogadó, őrbottyáni Százforrás-tóba. A vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Védett halak élőhelye volt

A patakban, ami a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi adatai alapján a következő védett halak élnek/éltek: vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), réti csík (Misgurnus fossilis).

Veresegyház beavatkozott

Veresegyház Város Önkormányzata a szennyezés higítása érdekében vizet engedett le a veresi tavakból. A szennyvíz a Százforrás-tóból folyamatosan távozik az Őrbottyáni-tározóba, és hamarosan eléri a Vácrátóti Botanikuskert tavait is.

Plusz levegőt visznek be

A vízi élővilág pusztulását okozó oxigénhiány elkerülése és a szennyezések gyorsabb biológiai lebomlása érdekében 2 db, a DMRV Zrt. által biztosított generátorral visznek be plusz levegőt (oxigént) a vízbe, ezen kívül 2 motorcsónakkal is keverik a tó vizét. A tározóban jelenleg nincs halpusztulás, de sajnos a meleg idő miatt fennáll ennek a veszélye.

Mérgező gázzá alakulhat

A szennyvíz magas ammónium tartalma ugyanis mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén. E mellett a szerves anyag lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák esti légzése rengeteg oxigént von el a vízből – írja az egyesület.

Egészségügyi kockázat

Az egyesület szerint a szennyvíz Coli, Streptococcus- és Salmonella tartalma egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Reméljük, hogy nem lesz halpusztulás a tározón, de ennek lehetősége addig folyamatosan fennáll, amíg a nyári meleg megmarad.

Ki a felelős?

Felmerül a kérdés, illetve a DMRV Zrt. felelőssége a tekintetben, hogy a közel 30 éves acélcső cseréjére miért kellett a havária bekövetkeztéig várni? – zárul a Tavirózsa Egyesület bejegyzése.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszíni felvétel

Megrázó videó a helyszínről

A katasztrófahelyzetről készült videókat itt tudják megtekinteni: https://www.facebook.com/tavirozsa.egyesulet

Kiemelt kép: ökológiai katasztrófa Pest vármegyében. Fotó: Facebook/Tavirózsa Egyesület