A kínai vakcinában lévő elölt vírus nem fog elszabadulni – mondja Falus András Széchenyi-díjas immunológus. Szerinte most már azt is vizsgálni kellene, hogy meddig hatásos egy oltás. Az akadémikus arról is beszélt, hogy néhány óra alatt halnak meg olyan huszonévesek, akik fél éve már szinte tünetmentesen estek át koronavírus-fertőzésen, és azt is elmondta mitől függ, hogy kinél milyen a betegség lefolyása.

Megsokszorozza magát a vírus

A tudományban soha nincs olyan, hogy mindent tudunk, egyre többet tudunk viszont ahhoz, hogy elkezdjünk ellene sikeresen védekezni. Egy vírus nem élőlény, tehát nem osztódik, hanem megsokszorozza, másoltatja magát a megfertőzött sejttel. Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy középkori szerzetes a sötét teremben másolta a kódexeket és közben vétett hibákat. Nem változtatta meg az egész értelmét, de a kis elírásokkal új változatokat hozott létre. Jobb így nevezni ennek a vírusnak is az egyes variánsait, mert a mutáns szó valamilyen szörnyet, torz lényt sugall – mondta Falus András immunológus a Népszavának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Nehéz a virusvariánsok ellen védekezni

Az akadémikus szerint a mutációk úgy alakulnak ki a vírusoknál, mint az antibiotikum rezisztencia a baktériumoknál. Van egy szer, amivel a baktériumokat meg lehet ölni, de azok állandóan osztódnak és véletlenül létrejön egy olyan, amelyik megússza az antibiotikumok szőnyegbombázását, megmarad és túlnövi a többit. Ugyanígy lehet elképzelni, hogy valamilyen okból létrejön egy vírusvariáns, ami ellen a korábbiaknál még nehezebb védekezni, mert például stabilabb, mint az előző.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Falus András, immunológus

Forrás: Youtube/atv

70 vakcinát fejlesztenek

Jelenleg körülbelül 70 vakcina áll már klinikai fejlesztés alatt. A vakcinafejlesztést úgy is elképzelhetjük, hogy a vírus örökítőanyaga egy 30 ezer betűből álló könyvlap és van egy számítógép, már inkább mesterséges intelligencia, amely az eddig felbukkant vírusvariációk adatai alapján képes megmondani, milyen új változatok kialakulása valószínű. Ez alapján pedig azonnal elkezdik ellenük az új vakcinát gyártani.

Mitől függ, hogy kinél milyen a betegség lefolyása?

Az akadémikus szerint legalább 40 olyan gén és génváltozat van az emberi örökítő anyagban, ami befolyásolja a fertőzést, de az oltás hatását is. A gének mellett ott van a környezet hatása is, vagyis, hogy milyen más fertőzésen mentem át korábban, milyen a táplálkozásom, a mozgás, higiénia, a lelki állapot. Fontos, hogy hány évesek vagyunk, milyenek a körülményeink, milyen a múltunk. Ezek alapvetően meghatározták a fertőzés esélyét, ezt nevezzük epigenetikai hatásnak – mondja Falus András.

Nem szabadul el a kínai vakcinából a vírus

A kínai oltóanyagról azt mondta az imunológus, hogy megölt, inaktivált vírust tartalmaz, visszavadulás pedig csak a legyengített, de élő vírusokkal fordulhat elő, ilyet a COVID vírus ellen jelenleg nem használnak. Ilyen amúgy a kanyaró, mumpsz, rózsahimlő, bárányhimlő elleni vakcina, de ezeknél is nagyon ritkán fordul elő a visszavadulás.

Politikai kérdés a vakcina

Mitől függ, hogy egy vakcinát épp kinek ajánlanak? – tették fel a kérdést, erre a professzor annyit válaszolt, hogy ez gazdasági, politikai és nem feltétlenül a szakmai része a kérdésnek, ezért változott többször is az elmúlt hetekben a korhatár és krónikus betegségekről szóló kommunikáció is, ahol óvatosan kell bánni az egyes oltóanyagokkal. Mégis azt mondom, hiába szerepel a Szputnyik V tájékoztatójában, hogy mondjuk pajzsmirigy alul- vagy túlműködésben szenvedőknek nem biztos, hogy ez a legjobb vakcina, annál biztosan jobb, mint ha egy ilyen beteg elkapja a koronavírust, mert annak borzalmas következményei vannak.

Órák alatt halnak meg huszonévesek

Az immunológus szerint a koronavíruson átesettek tünetei között sok a furcsaság. Mint mondta: a poszt Covid szindróma ijesztő, sajnos ma még ismeretlen dolgokat produkál. „Egy intenzíves barátom mesélte, hogy most órák alatt halnak meg huszonéves fiatalok, akik fél éve nagyon enyhe tünetekkel átestek a betegségen.” – mondta Falus András.

Miért sok a halott Magyarországon?

Azzal kapcsolatban, hogy miért van Magyarországon ilyen sok halott, Falus András azt mondta, hogy ennek semmiféle genetikai háttere nincs, de azt mutatja, hogy a magyar egészségügy nagyon rossz állapotban van, amiért az elmúlt 30 év valamennyi kormánya felelős.

Vírusveszély

Nem is olyan régen gyakorlatilag felszámolták az előtte nemzetközi összehasonlításban is jól működő közegészségügyi hálózatot, az egyetemi oktatásban az infektológia háttérbe szorult, és persze mi, emberek is felelőtlenek vagyunk. Nyakunkon a klímaváltozás, itt lappanganak a mostanihoz hasonló vírusok, de nem foglalkozunk vele – tette hozzá a szakember. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán