A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019-es adatai szerint a legmagasabb, átlagosan 472,4 millió forint egy bevallóra jutó tőkejövedelmet Felcsút községben vallották be, a településen összesen 30,7 milliárd forintnyi tőkejövedelem keletkezett tavaly a NAV adatai szerint – közölte a GKI.

Sok százezer embernek van úgynevezett tőkejövedelme

Összesen 304 830 magánszemély vallott be osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből és hasonlókból származó tőkejövedelmet. A tőkejövedelmek közel fele Budapesten (34 százalék) és Pest megyében (15 százalék) keletkezett – ismertette a GKI Gazdaságkutató.

Felcsút az élen

A legmagasabb, átlagosan 472,4 millió forint egy bevallóra jutó tőkejövedelmet Felcsút községben vallották be, a településen összesen 30,7 milliárd forintnyi tőkejövedelem keletkezett tavaly a NAV adatai szerint – közölte a GKI.

A magyar mágnás, Mészáros Lőrinc lakhelye

Felcsúton van háza Orbán Viktornak, a miniszterelnök itt adta 100 évre bérbe a földjeit, hogy azon stadion és focisuli épüljön és itt él az állami beruházások, az EU-s tenderek királya, a gázszerelőből lett mágnás: Mészáros Lőrinc is. Vélhetően az ő milliárdos jövedelme dobta meg a teljes falu átlagát.

Ezek is érdekelni fognak, klikkelj a címekre!

Budapesten vannak a legtöbben

Budapesten és a megyei jogú városokban él a “tőkések” legnagyobb része, 45 százaléka, és az összes tőkejövedelem több mint felét, 55 százalékát is itt vallották be – közötlte a GKI.

A 12. kerületben van a legtöbb gazdag ember

Az egy “tőkésre” jutó bevallott tőkejövedelem kiugróan magas, átlagosan 8,2 millió forint volt a fővárosban. A fővároson belül, nem meglepő módon a 12., a 2., és az 1. kerületben volt a legmagasabb az érték – fejenként 16,7, 15,7 és 10,9 millió forint.

Bács-Kiskun is jól szerepelt

Az elemzés szerint szintén magas volt a tőkejövedelmnél a súlya Bács-Kiskun megyének (6,8 százalék), míg Nógrád megyének egyedüliként volt 1 százalék alatti (0,6 százalék) részesedése – írja a 24.hu

Négy megyében érdekes az adat

A tőkések országos megoszlása négy megyében volt öt százalék körüli, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében 5 százalék, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 4,9 százalék. Ezzel szemben Tolna megyében és Nógrád megyében alacsony – 2 százalék, illetve 1,4 százalék – volt az arányuk.

Az agglomeráció legnagyobb városa, Érd is a listán van

A megyei jogú várok között magas volt az egy bevallóra jutó átlagos tőkejövedelem (Győrben 6,9, Kecskeméten 5,9, Érden, Székesfehérváron és Debrecenben 5,5 millió forint). A legalacsonyabb érték Salgótarjánban született, átlagosan 2 millió forint.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd