Most abban reménykednek, hogy bekerülnek a helyi idősek otthonába. Ha ez nem sikerül, akkor a hajléktalanság veszélye fenyegeti őket. Szinte kilátástalan helyzetben vannak, azonban az emberi jóakarat most is segít.

Megromlott egészségi állapotban vannak

Földi Jánosné Marika néni és a férje, János, hetven feletti kisnyugdíjasok. Az asszony rákbeteg, otthon ápolja sztrókon átesett urát. Jelenleg Érd határában, albérletben laknak. Marika pedig igyekszik havonta egyszer bevásárolni mindent, amire szükség van. Ha ki kell mozdulnia, egy szomszéd segít neki – ugyanis túl messze van a buszmegálló. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kevés a tűzifájuk, azt sem tudják felhasogatni

Mivel permanensen otthon vannak, ezért elfogyott a tűzifájuk. Ami kevéske van, az körülbelül két napra elég, ráadásul fel is kellene hasogatni – ám erre egyikük sem képes. Huszonöt négyzetméteres az egész ház, így egyetlen kályha kifűti a helyiségeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Banán mindig lesz az asztalon

Marika azt mondja, mindene van, csak fára lenne szüksége. Nyugdíját beosztja, még gyümölcsre is telik, mivel a banán akármilyen drága, azt megveszi Jánosnak, ugyanis nagyon szereti. Persze nem mindig ment nekik ilyen nehezen. Egyszer vállalakozásba fogtak: házuk pincéjében italkimérést nyitottak.

Folyamatos ápolásra szorul

Nem is volt semi gond, ameddig nem vettek fel devizahitelt, ami aztán elvitte lakásukat, autójuk, s albérletről albérletről járnak. Aztán Marika súlyos beteg lett, rákot diagnosztizáltak nála. Bár abból felépült, olyan súlyos műtéten esett át, hogy nehezen győzi a sok munkát. János is megbetegedett, Marika ápolja folyamatosan.

Könnyen az utcára kerülhetnek

Ráadásuk kevéske nyugdíjukból még fennmaradt hiteleik törlesztőrészletét is fizetniük kell. Emellett lakhatásuk is veszélybe került, ugyanis mostani albérletükben csupán április végéig maradhatnak. Előbb az anyagi biztonságuk rendült meg, egészségükkel sincsen minden rendben, ráadásul a hajléktalanság veszélye is fenyegeti őket.

Ebben van minden reményük

Marika most már csupán arra vágyik, hogy bekerülhessenek az érdi városi idősotthonba. Mint mondta, megérkezett a papír, már csak az orvosi vizsgálat maradt hátra. „Nagyon remélem, hogy bekerülünk. Ha nem is egy szobában leszünk… de legalább valahol lakhatunk” – osztotta meg reményeit az idős assszony.

Lányával jó ideje nem beszélnek

Felmerül a kérdés, hogy vajon nincsenek-e rokonaik. Mint mondta, egy lánya van, aki külföldön él egy évtizede – csakúgy, mint unokái. Vele már nagyon régóta megromlott kapcsolatuk. „Ez már így marad, nem szeretném bolygatni” – fűzte hozzá, egyúttal utalva arra, hogy nem tud több gondot és fájdalmat magára venni.

Akad, aki segít nekik

Szerencsére azonban van segítségük: Paróczai Zoltánné Mariann, az Emberi Hang Alapítvány kurátora támogatja őket. neki köszönhetően sikerült kapniuk többször is tűzifát, vagy vasárnaponként meleg ételt a télen. Most is segítene neki, de csak rönkfát tud szerezni, amit a házaspár nem tud felhasogatni.

Fázik, ha nem gyújt be

Marika elmondása szerint férje annyira szereti a meleget, hogy didereg, ha nem fűt be. Az ajtóra mindenesetre utoljára kitette a húsvéti díszt, amivel egy kicsit megmelengette lelkét. A történetet az ÉrdMost portál tette közzé.

Itt tudsz segíteni

Aki felhasogatott, használatra kész tüzelővel tudja segíteni Marikáékat akár csak pár napra is, az ÉrdMost facebook-oldalán vagy a [email protected] oldalon jelezze, és megadjuk Marika elérhetőségét. Paróczai Zoltánné is köszönettel fogadja és továbbítja a felajánlásokat a 06(20)949-5744-es telefonszámon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Csőzik László Facebook-oldaláról származik.)