Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy barátok, családok külföldre költöznek. Ennek számos oka lehet, és korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek kívülről látszik. Egy ekkora léptékű változás rengeteg gyakorlati és mélyebb kérdéseket is felszínre hoz, amelyekre meg kell találnunk a válaszokat. 

Olyan horderejű kérdések is megválaszolásra várnak, amelyek alapvetően meghatározzák, hogy ki vagyok én, mi fontos nekem és milyen tulajdonságokkal, erősségekkel rendelkezem. Az új környezet és kultúra, amelybe kerülünk, további kihívásokat is tartogat számunkra, amelyek megváltoztatják életünket, és a hozzá való alkalmazkodás közben új képességeket és jellemzőket hívnak elő belőlünk.

Akár a menekülés, a családtól való elszakadás vágya, akár a kalandkeresés vagy a jobb élet és a jobb anyagi körülmények reménye motiválja a külföldre költözőket, gyakran szembesülnek utólag azzal, hogy nem gondolták át döntésük minden következményét. Az Online pszichológiai tanácsadás szakembere segíthet feldolgozni a költözés okozta problémákat.

A külföldre költözés gyakori nehézségei

Nyelvi nehézségek? Gyakran előfordul, hogy nem számítunk ilyesmire, hiszen beszéljük az adott ország nyelvét. Ugyanakkor az itthon tanult, tankönyvből elsajátított nyelv nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint amit körülöttünk beszélnek. Ráadásul a helyiekhez képest akcentussal fogunk beszélni, ami okozhat gondokat a kommunikációban.

Az új környezet új elvárásokat közvetít majd velünk szemben, a pénzügyeink is új stratégiákat kívánnak majd meg, de az élet legapróbb dolgai is meglephetnek minket, és az első időszakban nehezünkre eshet az alkalmazkodás.

Korábbi kapcsolataink szükségszerűen megváltoznak, gyakran meg is szakadnak. Sokszor az élmények megosztása is nehézkes, illetve a családunk továbbra is támaszthat olyan elvárásokat felénk, mintha még otthon laknánk, s amelyeknek nem tudunk és esetleg nem is akarunk megfelelni.

Gyakran érezhetjük magunkat magányosnak, és egy új kultúrában és közösségben előfordulhat, hogy sokkal nehezebben építünk új kapcsolatokat.

Lehetséges pozitív következmények

A sok változás és az új helyzetek, valamint az azokban való helytállás hatására saját magunkról is új képet alakíthatunk ki. Egyfajta önismereti úttá, fejlődéssé válhat a költözés számunkra. 

Az, hogy fizikailag eltávolodunk a problémás kapcsolatainktól, segíthet másképp látni és rendezni is azokat. Az önállóságnak és függetlenségnek egy egészen új dimenziója nyílhat meg számunkra.

Ha pedig sikerül az új kihívásokkal szembenéznünk és integrálódnunk az új környezetbe és társadalomba, az az elégedettségünk és az önbecsülésünk jelentős növekedését hozhatja magával.

A külföldre való költözés egyrészt komoly stressz az életünkben, másrészt viszont, a legtöbb krízishez hasonlóan egy pompás önismereti utazássá válhat, amelynek során megélve küzdeni tudásunkat, énerőnket és alkalmazkodóképességünket, valamint azt, hogy a nulláról is képesek vagyunk újraépíteni az életünket, komoly önbizalom-növelő hatással lehet ránk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!