A családi házak bővítésének legkézenfekvőbb és sokszor egyetlen költséghatékony módja a padlásterek beépítése, hiszen ezáltal azonos alapterületen belül növelhetjük meg a lakóteret. 

A tetőterek beépítésére szigorú szabályozások vonatkoznak, egyrészt az utcaképre, másrészt az így kialakított lakóterek természetes megvilágítására vonatkozóan, de a kialakítás kapcsán az épület energiahatékonysága is előtérbe kerül. Olyan építőanyagokat kell választani, amelyek megfelelnek a szerkezetekre vonatkozó szigorú hőtechnikai előírásoknak. Milyen megoldások jöhetnek szóba a megvilágítás kapcsán? 

Komfortos tetőterek

Sokan gondolják úgy, hogy egy tetőtéri lakás nyáron elviselhetetlen a meleg miatt, azonban megfelelő anyagok és rétegrendek megválasztásával, valamint szakszerű kivitelezéssel komfortos lakóteret alakíthatunk ki a tető alatt. A tökéletes megoldás érdekében a megvilágításra vonatkozóan válaszd a Premep.hu által kínált tetőtéri ablakokat!

A tetőtér utólagos beépítése még akkor is jelentős beruházás, ha a családi ház építése során gondoltunk rá, és a helyiségek kialakítását eszerint terveztük, illetve megtörténtek bizonyos előkészítések. Fontos kérdés a tetőablakok kiválasztása, ezek teszik ugyanis teljessé a tetőteret, biztosítanak megfelelő fényviszonyokat, határozzák meg a lakótér hangulatát, berendezhetőségét. 

Hogyan válasszunk tetőtéri ablakokat?

A tetőtéri ablakok száma annak függvénye, hogy hogyan teljesíthető a természetes megvilágításra vonatkozó előírás, amely ablaktípustól függően 1:8, illetve 1:10 arányban határozza meg, vagyis 20 nm hasznos alapterületű tetőtérbe legalább 2 nm ablakfelületet szükséges biztosítani.

Választhatjuk a hagyományos álló tetőablakot, amely által növelhető a hasznos alapterület, viszont beépítése külön tetőszerkezetet igényel, illetve voksolhatunk a korszerű, a tető síkjába beépíthető tetősíkablakokra. Ezek által világosabbá és modern megjelenésűvé tehető a tetőtér, azonban mivel a tetőfedés szerepét is betöltik, mindenképp minőségi nyílászárót kell választani.

A tető szerkezete, hajlásszöge is meghatározó lehet abból a szempontból, hogy melyik megoldást választjuk, hiszen nem mellékes a szarufakiosztás, és akár komolyabb átalakításra lehet szükség. 

Tetősíkablakok típusai

Több gyártó is kínál tetősíkablakokat, igényeink szerint beszerezhetünk fa, műanyag, illetve műanyag-bevonatos ablakokat. Vizes helyiségekbe a magas páratartalom miatt műanyag ablak javasolt.

Választhatunk alsó vagy felső kilincses, középen billenő, felnyíló-billenő tetősíkablakokat akár energiatakarékos üvegezéssel is. Speciális igényekhez, különleges megoldásokhoz tetőerkély és tetőterasz is kapható, illetve választhatunk tetőtéri ablak-térdfal ablak vagy tetőtéri ablak – fix tetősík ablak kombinációkat is. 

Vegyük figyelembe az üvegezés és a szerkezet hőtechnikai jellemzőit, illetve válasszunk kényelmesen nyitható és kezelhető darabokat!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: premep.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.