A magyar légierő az augusztus 20-ai ünnepen is megmutatja magát a Duna felett – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Eskü

Augusztus 20. a Magyar Honvédség számára kiemelt ünnep, különösen a tiszti állomány számára, hiszen régi hagyomány, hogy a katonák ilyenkor teszik le tiszti esküjüket – mondta Ruszin-Szendi Romulusz parancsnok.

Helikopterek

A légiparádén a Magyar Honvédség valamennyi géptípusa részt vesz: a Duna budapesti szakasza felett megjelennek a Gripen vadászgépek, a kiképzőgépek, a szállítógépek, továbbá a Mi-24-es, Mi-17-es, valamint a H145M típusú helikopterek is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Civil gépek is

A Magyar Honvédség légiereje mellett civil gépek is részt vesznek a parádén. Az előkészületek rendben haladnak, semmi akadálya nincs a programok megtartásának – mondta az államtitkár.

A rakpartoknak annyi

Arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt a többnapos rendezvénysorozat miatt már a hét elején lezárták a fővárosi rakpartokat. A budait a Margit-hídtól délre a pestit a Lánchídtól délre nem lehet használni. Ide kattintva tudod megnézni a lezárások pontos helyszíneit.

8 kerületet érintenek a lezárások

Az ünnepi előkészületek miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben a főváros 1., 2., 5., 6., 9.,11., 13. és 14. kerületében 2022. augusztus 14. és augusztus 23 között. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatási szerint tilos megállni augusztus 14-én 12 órától augusztus 23-án 6 óráig az 5. kerületben, a Március 15. téren az Erzsébet híd alatti parkolóban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tűzijáték, Karácsony Gergely nem örül neki

Korábban több telelpülésen bejelentették, hogy nem tartanak tűzijátékot. A főpolgármester ezt nem tudta megakadályozni Budapesten, de úgy fogalmazott: “Kiderültek a rezsitámogatás korlátozásainak részletei, világos, hogy komoly terhekkel kell szembenéznie a magyar családoknak. Ebben a gazdasági helyzetben felesleges pénzkidobás egy akkora tűzijáték, amilyet a kormány tervez augusztus 20-ra. Habár fontosnak tartom, hogy méltóképpen megünnepeljük az államalapítás évfordulóját, tehetnénk mindezt az észszerűség határain belül.”

Számos helyen lemondták

Tucatnyi helyen lemondtak idén a tűzijátékról, a BudaPestkörnyéke.hu több településről tud. Pest megyében: Páty, Százhalombatta, Erdőkertes, Törökbálint, Szentendre, Budakeszi nem rendez tűzijátékot, Dunakeszin pedig 2019 óta nem tartanak ilyen látványosságot.

Iskolásoknak ment a pénz

Erdőkertes polgármestere lapunknak arról beszélt, hogy 380 ezer forintot spórolnak meg ezzel, és a lemondást a vállalkozó elfogadta, bár nem örült neki. Dr. Pásztor László elmondása szerint az összegből 70 gyerek iskolakezdési támogatást kapott. Törökbálinton a tűzijáték mellett programokat is lemondtak, itt 18 millió forintot takarítottak meg – közölte Elek Sándor polgármester. 

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor