Biztonságosan használható kerékpárutak és -sávok teszik könnyebbé a közlekedést Pesterzsébeten. A kerület, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK közös projektjében megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók közül egyre többen választhatják a kerékpározást a mindennapokban, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei is.

Fenntartható

Befejeződtek a munkák a 20. kerületben: a beruházás hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, azaz egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meghatározó szempont

A fejlesztések tervezésekor és a kivitelezéskor meghatározó szempont volt, hogy könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedési megállókhoz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Biztonságos

Számos útvonal vált kerékpárral biztonságosan járhatóvá a kerékpárútszakaszok építésének, valamint a kerékpársávok kialakításának köszönhetően. Az új, csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával biztonságosabbá vált a gépjármű-közlekedés is. A projekt részeként több egyirányú utca megnyílt a kétirányú kerékpáros-forgalom számára, valamint bővült a forgalomcsillapított övezetek és utcák száma.

Javultak a feltételek

A fejlesztés hatására javultak a városrészben a kerékpáros közlekedés feltételei, és az átalakított helyszíneken gyalog is rendezettebb és biztonságosabb körülmények között lehet közlekedni. A gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, vonzóbbá téve a fenntartható közlekedési módokat.

VEKOP XX., illusztráció.
Fotó: BKK

A beruházás során

A beruházás során a BKK  a főbb útvonalak mentén kerékpárutakat vagy kerékpársávokat alakított ki (Baross utca, a Szent Imre herceg utca, Topánka utca, Török Flóris utca, Szent Erzsébet tér).  Pesterzsébet központi részétől két biztonságos kerékpáros útvonalat hozott létre Kispest irányában (egyrészt a Török Flóris utca–János utca–Erdő utca–Rákóczi utca, másrészt a Kalmár Ilona sétány–Dobos utca–Mikszáth utca–Köteles utca–Nagysándor József utca útvonalon)

Átadták

A Csepel felé igyekvőknek a Helsinki úti csomópont északi ágán is kiépítette a kerékpáros kapcsolatot. Kerékpárosbaráttá alakította a Helsinki út–Kossuth Lajos utcai csomópont környezetét. A Helsinki út mentén a szervizutat a Határ úttól csaknem Soroksárig két irányban járhatóvá tette kisebb kerékpárútszakaszok és csomóponti átvezetések létesítésével, továbbá fejlesztette a közvilágítást. Pesterzsébet központi részein több helyi beavatkozással javította a biztonságos közlekedés feltételeit, valamint új, forgalomcsillapított övezetet hozott létre. A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. november közepén befejeződött.

Előtte-utána

Több kerületben is zajlik az építkezés

A pesterzsébeti beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: a 3. és a 13. kerületben, Kőbányán és Újbudán is javában zajlik a kivitelezés, a 15. kerületben és Kispesten már véget ért a munka. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A VEKOP-támogatású budapesti kerékpáros fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

Környezeti hasznuk van az autót felváltó lehetőségeknek

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló, idén felülvizsgált, és a Fővárosi Közgyűlés által októberben ellenszavazat nélkül elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) a közösségi, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BKK