A pilisvörösvári járás a legmenőbb Budapest után a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsorában. A lista végén a megyeszékhelyek tekintetében Kecskemét és Nyíregyháza kullog. A járásoknál Pilisvörösvár követi Budapestet.

Budapest vezet, de sok a de… 

A legmagasabb pontszámot Budapest kapta a részmutatók alapján összeállított élhetőségi rangsorban. A fővárossal nem is foglalkozunk külön, annyira kiemelkedik, inkább a további helyekre összpontosítunk – a Forbes elemzését követjük.

Pilisvörösvár és környéke a második

Budapest mellett az első tízben található még a pilisvörösvári, a móri, a debreceni, a tatai, a bólyi, a budakeszi és a veszprémi járás, amelyek egymáshoz képest nagyon hasonló pontszámokat mutatnak, bár különbözik, hogy mely jellemzőkben jobbak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A polgármester a svábok titkáról

A munkaerőpiac miatt állnak élen a nagyvárosok

A nagyobb városok és környékük magasabb pontszámokat értek el a kulturális, oktatási, egészségügyi, de különösen a munkaerőpiaci mutató esetében, ugyanakkor ezek között több is rosszabbul áll a bűnözést vizsgálva, illetve a megfizethetőségi rangsorban is hátrébb található a magasabb lakásárak miatt.

Élhetőségi lista

HelyezésJárásPontszám (max=100)
1Budapest100
2Pilisvörösvári57,6
3Móri55,1
4Debreceni53,1
5Tatai52,4
6Bólyi52,3
7Budakeszi52,2
8Veszprémi51,9
9Szarvasi51,1
10Győri50,6
Forrás: Takarék Index számítás

A megyeszékhelyek

Takarék Index elemzői a megyeszékhelyeket is összehasonlították az élhetőségi pontszámaik alapján. Ebben az esetben is a főváros áll az élen, Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg és Szombathely előtt. Az utolsók közé tartozó nagyvárosok (Kecskemét, Nyíregyháza) körülbelül a fővárosi pontszám felét kapták.

Itt jó iskolába járni

A legmagasabb értékű oktatási mutatóval Budapest rendelkezik, amelyet a győri, a veszprémi, a szombathelyi és a bólyi járás követ az óvodáskorúakra jutó óvodai férőhelyek száma, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményei, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma alapján.

Nagy a különbség, hogy ki miben jó az egészségügyben

Az egészségügyi részmutatónál a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát vizsgálták a lakosság arányában. Az élen Budapest végzett, utána a gyulai, a pécsi, a debreceni és a veszprémi járás következik. Azonban az egy lakosra jutó kórházi ágyak számában, illetve a felnőtt háziorvosok elérhetőségében számos járás megelőzi.

Bűnözés

A legbiztonságosabb a móri járás, amit a szarvasi, a pilisvörösvári, a gyomaendrődi és a kapuvári követ. Budapest ebben az összesítésben az utolsó előtti. Összességében az átlagnál magasabb az egy főre jutó bűnözési ráta a Balaton déli partjának környékén, valamint Észak-Magyarország több járásában.

Munkaerőpiac: munkahely, jövedelem

Az első helyezett a budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, illetve Budapest, majd Érd és környéke, a Pilisvörösvári járás követ. Az első tízben főleg a főváros és az annak környékén található területek végeztek, kivételt csak Győr, valamint Csorna és környéke jelent.

Lakáshoz jutás

A legmegfizethetőbbnek a jánoshalmai, a sellyei, a bácsalmási, a putnoki és a pétervásárai járás bizonyult. Könnyebb lakáshoz jutni a keleti és déli tájakon, mint a főváros környékén, illetve Nyugat-Magyarországon. De akadnak olyan helyszínek is, ahol az alacsony jövedelmek miatt az alacsony lakásárak ellenére is nehézkes otthont vásárolni. Ide tartozik a Balaton déli partja, ahol a turizmus okozta lakáspiaci keresletnövekedés miatt a munkaerőpiaci feltételekhez képest relatíve magasak az árak.

A legmódosabb Budapest környékén