Régen nem látott tömeg gyűlt össze péntek este Budapesten a Színművészetisek hívására. Az egyetem függetlenségéért tüntettek, csaknem 10 ezer ember vonult az utcára. A miniszterelnökséget vezető miniszter a demonstrációval egy időben egy másik eseményen azt mondta, a Színművészeti ügye nincs benne Magyarország 50 legfontosabb ügyében. Nagy Ervin színművész az ATV-ben pedig velőtrázóan pitiánernek minősítette az SZFE új kancellárjának húzásait.

Óriási demonstráció

Ahogy azt tegnap megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon óriási tömeg vonult végig a belvároson a Műegyetemtől a Szabadsághídon, az Astorián keresztül az Uránia moziig.

Békés menet

A tízezres tömeg békésen vonult, énekelt, így álltak ki a Színművészetis hallgatók követelései mellett, közben pedig október 23-i emlékmenet is volt egy picit a demonstráció. Az Urániánál színpad várta a tömeget, itt beszédek, versek, dalok hangzottak el. A tömeg többször ovációban tört ki.

SZFE-tüntetés – Fotó: MTI/Mónus Márton

A tüntetéssel egy időben

A rendezvénnyel egy időben Nagy Ervin színművész az ATV vendége volt, ahol elmondta, hogy az éppen folyamatban lévő eseményeket a színművészetis diákok azon az Ódry színpadon próbálták, ahol az új kancellár lekapcsoltatta a villanyt.

Pitiáner

Nagy Ervin szerint az áram lekapcsolása “velőtrázóan pitiáner”. Majd hozzátette, hogy ezeket a “a fiatalokat féltem, meg ezt az országot”.

Nagy Ervin – Forrás: ATV

Orbán Viktorra szavazott

A színész elmondta, hogy a hatalom mentalitása zavarja- ha valaki lojális hozzá, akkor mindenkin keresztül nyúlhat. Nem szeretné, ha a következő generáció ezt tanulná meg, és ’98-ban, amikor Orbán Viktorra szavazott, nem gondolta, hogy ezt a fajta szabadságeszmét képviseli.

Flanel ingben

Szerinte az akkori miniszterelnök és barátai most ott vonultak volna velük, flanel ingben. “Egyszer csak lesz egy generáció, aki nem hajlandó félni tovább”- mondta Nagy Ervin.

50 legfontosabb ügy

Közben a Gulyás Gergely a Polgári Mulató rendezvényén a Színművészetis tüntetésről azt mondta: ő nem hiszi, hogy ma az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a SZFE. A miniszter kijelentette: a kormány nem adott politikai megrendelést a Vidnyánszky-kuratóriumnak, de a Színművészeti és az ellenzék kapcsán beszélt a “vörös kokárdáról” is.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter – Forrás: MTI

Jó érzés

A miniszter igazi jogászként kifordította a történéseket és azt mondta: A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek.

A kormányért tüntetnek

Majd így folytatta: ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk – így kommentálta a Színművészetisek pénteki demonstrációját a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelt kép: SZFE-demonstráció a Szabadság hídon – Forrás: MTI/Balogh Zoltán