Összesen 28 millió forintot ítélt meg dr. Csernavölgyi Istvánnak a bíróság kedden. A székesfehérvári kórház egykori főigazgatójának azért kellett távoznia, mert a Covid-járvány kezdetén nem küldte el az intézmény időben a napi adatokat a Müller Cecília hivatalának. A főigazgató jogszerűtlennek tartotta, hogy egy adminisztrációs hiba miatt neki kell távoznia.

Elbocsájtották a kórházigazgatót

2020. április 9-én rúgták ki a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Dr. Csernavölgyi Istvánnak azért kellett távoznia, mert a Covid-járvány első hullámában intézménye megcsúszott az elhunytakra vonatkozó adatszolgáltatással.

Első fok

Már első fokon is Csernavölgyi nyert: az ügyében eljáró Tatabányai Törvényszék szintén kimondta felmondásának jogellenességét, és ezért 24 millió forint elmaradt munkabért, illetve annak kamatait ítélte oda a volt kórházigazgatónak. Az intézményvezető ugyanakkor sérelemdíjat is követelt (harminc millió forintot, szintén kamatostul), azt első fokon nem ítélték meg, így fellebbezett – írja a Telex.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ilyen protokoll szerint kellett dolgozni

A Covid-járvány magyarországi első hullámának elején (2020. március 24-én) a kórházigazgatók emailt kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól – adatszolgáltatásra szólították fel őket. Ha Covid-19-haláleset történik az intézményükben, azonnal jelenteni kell. A Szent György kórházban az volt az eljárásrend, hogy az üzenetet az orvosigazgatónak kell továbbítani.

Előzmények

A Fejér megyei kórházban 2020. április 4-én következett be az első Covid-haláleset, aznap ketten hunytak el. Április 5-én aztán még egy beteg, április 6-án pedig négy személy halt meg koronavírus-fertőzés miatt. A bajok itt kezdődtek. A kórház egyik dolgozója a jelentést csak április 8-án 12 óra 42 perckor küldte el az illetékeseknek, s mivel látta, hogy az április 6-i jelentésből egy elhunyt kimaradt, így 13 óra 26 perckor a hiányzó adatot még korrigálta.

Számonkérték az főigazgatót

A minisztérium államtitkára már másnap választ várt arra, hogy miért csak 8-án jött az első jelentés, s mi történt pontosan azzal az 5-6 beteggel, akik a kórházban Covid-fertőzés miatt elhunytak. Az akkor még főigazgatóként dolgozó Csernavölgyi nem vitatta, hogy a jelentési kötelezettségről szóló email elkerülte a levelezést kezelő kollégái figyelmét.

Kirúgták a főigazgatót

De azt is hangsúlyozta, hogy április 5-én, amikor a jelentés hiányát neki jelezték, korrigálták a hiányt, majd pontosították az adatot is. De ez nem volt elég, a kórház azonnali hatállyal megszüntette dr. Csernavölgyi István munkaviszonyát.

„Nem főigazgatói hatáskör”

Ezután a menesztett főigazgató egy közleményt adott ki, amelyben ezt írta: „A hír igaz. Az ország legnagyobb betegforgalmú intézménye a jelen járványügyi helyzetben is az elsők között lépett csatasorba, és heroikus küzdelmet folytat. Az elsők között alakította át ellátó struktúráját az országban, hogy meg tudjon felelni a fokozott, mind ez ideig ismeretlen feladatnak. Az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott, emiatt szüntették meg a munkaviszonyom. Az adatszolgáltatás azonban adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör”.

Levelet írtak Áder Jánosnak

Ezt követően felmondott az orvosigazgató, a kórházi dolgozók a köztársasági elnöknek írtak levelet a menesztés visszavonását kérve, és még Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megszólalt az ügyben.

A miniszter nyilatkozata

Kásler Miklós miniszter 2020. május 20-án a Demokratában is megemlítette az esetet, azt nyilatkozta, hogy a főigazgatóval, „nemcsak ez az adatszolgáltatás csúszása, volt a gond, hanem hogy egyszerűen nem követték az utasításokat, és kialakult egy fertőző góc a kórházon belül. Az orvosigazgató a legújabb hír szerint magára vállalta a hibákat, de a felelősséget egy személyben a kórház főigazgatója viseli. Az ő feladata a hibák megelőzése, észlelése és azok megszüntetése.”

Az igazságot kereste

Csernavölgyi István a bíróságon azt mondta: „Az igazságomat keresem, tartozom ezzel a családomnak, a barátaimnak, és azoknak a volt kollégáimnak, akik ott álltak, amikor el kellett hagynom a kórházat. A helyet, ahol évtizedek óta dolgoztam. Reggel még gyógyítottam, este már kikerültem az utcára” – írja a Telex.

A magánegészségügyben dolgozik

A volt főigazgató most Budapesten a magánegészségügyben dolgozik, az állami szférában nem tudott elhelyezkedni. Napi 150 kilométert ingázik, angolul tanul, reggel indul, este ér haza. A bíróság jogerősen is megítélte neki a 24 millió forintot „távolléti díj” címén.

Sérelemdíjat is kapott

Emellett még 4 millió forint sérelemdíjat is megítélt neki a bíróság.  A miniszteri-minisztériumi nyilatkozatok ugyanis alkalmasak voltak dr. Csernavölgyi István jó hírnevének megsértésére, s egyéb hátrányok is érték, érik nap mint nap.

Kiemelt kép: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház