Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség – jelentette ki Orbán Viktor, aki azt a meggyőződését is megerősítette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A miniszterelnök Paks 2-ről és a magyar fegyvergyártásról is beszélt az állami tévében.

Ki kell maradni belőle

A kormányfő az 1999-es délszláv háborúra és a 2014-es krími konfliktusra emlékeztetve hangsúlyozta: most és a korábbi helyzetekben is az volt a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia és erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Stratégiai nyugalom

Orbán Viktor azt mondta, hogy amikor háború van, akkor zűrzavar lesz, és ideges, kapkodó, gyors lépéseket sürgető helyzet alakul ki. “Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, amely a háborús térséghez közel van – Magyarország, az szomszédos ország – ott ne következzen be. Ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most arra van szükség” – fogalmazott Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Haderőfejlesztési program

A miniszterelnök az is elmondta, hogy Magyarország néhány évvel ezelőtt, érezve, hogy a következő évtizedben a biztonság lesz a legfontosabb, belekezdett egy haderőfejlesztési programba, de még csak most épülnek a gyárak, még nem jöttek le az eszközök a szállítószalagokról. Magyarország, ha akarna sem tudna mások rendelkezésére bocsátani semmilyen katonai eszközt, de egyébként nem akar – mondta.

Biztonságos környezet

„A békére készülünk, ezért kellett hadiipari fejlesztéseket megindítani. Arról szól ugyanis a következő évtized, hogy ki tud a saját országa, a saját népe számára biztonságos környezetet teremteni a mindennapi élethez” – fejtette ki.

Paks 2

A Paks 2 beruházás esetleges leállításával kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ezt ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert különben Magyarország fogja megfizetni az árát. Ezzel arra utalt, hogy a jelenlegi stratégia szerint 2030-ig el kellene készülnie a két új blokknak, hogy a 2032-2037 között lejáró jelenlegi négy blokk helyébe tudjon lépni az új kapacitás. Jelenleg a paksi négy blokk az éves magyar áramtermelés kb. 45%-át adja.

Egységesnek kell lenni

Hozzátette: bár nem hisz a szankciók jótékony hatásában, és nem látott még olyan országot, meg konfliktust, amelyet a szankciók tereltek volna a béke irányába, de most háború van és nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. Úgyhogy, amilyen szankcióban az uniós országok egyetértenek, azt mi támogatni fogjuk – hangsúlyozta a kormányfő. 

Minden menekültnek segíteni kell

Minden Ukrajnából érkező menekültön segíteni kell, aki a szomszéd országból jön, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Magyarország barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek is, ellátjuk őket, szállást adunk nekik, gondoskodunk a gyerekekről.

Magyar emberek az elsők

Háború van, de ebben a helyzetben is Magyarország, a magyar emberek érdekei az elsők – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: minden órában azzal foglalkoznak, hogy melyek azok a döntések, amelyek Magyarország és a magyarság érdekeit szolgálják. Mérlegelik azt is, hogy melyek azok a szankciók, például energaipolitikai szankciók, amelyek károsan érintenék a magyar embereket.

Szükség van a NATO-ra

A miniszterelnök arról is beszélt: minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb a kockázata annak, hogy előbb-utóbb kárpátaljai célpontok is megjelennek majd, és a háború “hozzánk közelít”. Orbán Viktor szerint az uniós külső határok védelmében a A NATO-ra szükségünk van, mert ha közel kerül a veszély Magyarország határaihoz, akkor a magyar hadsereg minden erőfeszítése ellenére is teljes védelmet csak a NATO kötelékén belül tudunk biztosítani Magyarország számára – jelentette ki a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Orbán Viktor, miniszterelnök – Forrás: MTI/Benkő Vivien Cher