Kora este beindultak az 56’-os események a belvárosban. A Városháza téren az új főpolgármester, Karácsony Gergely hatalmas tömeg előtt beszélt, tőle nem messze a Király utcában a Zeneakadémián pedig Orbán Viktor mondott beszédet. Verekedés is volt az Akadémiánál.

A Városháza eddig parkolónak használt udvarát ma megnyitották a budapestiek előtt. Ez volt az új főpolgármester egyik választási ígérete. Már 17:00-kor sokan gyűltek össze a tér Király utca felőli oldalán, ahol egy nagy kivetítőt is elhelyeztek, hogy aki nem fér be az udvarba, jól lássa mi történik a színpadon.

A környéken 18:00-kor már nagyon sokan voltak, a rendőrség is jelentős készültséggel vonult a helyszínre, illetve a környező utcákba. A fellépők egymást követték, majd megérkezett az új főpolgármester, Karácsony Gergely.

Rendőri készültség a Károly körúton – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A BudaPestkörnyéke.hu tudósítója arról számolt be, hogy nagy tömeg gyűlt össze a Városháza parkolójának megnyitott bejáratánál. Többen arról beszéltek: „Milyen jó, hogy ilyen sokan vagyunk”.

A megemlékezésre érkezett tömeg a Városháza parkolójánál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A budapestiek visszavették a várost

A főpolgármester a beszédében a köztársasági eszmére helyezte a hangsúlyt. Azt mondta, hogy 1956 felkelői olyan országot követeltek, ami keletről nyugatra fordul, ahol nem hazudnak az emberek arcába, ahol nem a saját kiváltságaikat nézik a vezetők a közjó szolgálata helyett

Karácsony Gergely beszél a Városháza udvarán – MTI Fotó/Kovács Tamás

Karácsony Gergely arra kérte a fővárosiakat, hogy tegyék Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává, a köztársasági eszme bátor támogatójává. A főpolgármester kijelentette: a budapestiek október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak.

Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség – mondta Karácsony Gergely.

A miniszterelnök a Zeneakadémián beszélt

Orbán Viktor ünnepi beszédet mond a Zeneakadémián – MTI Fotó/Máthé Zoltán

A miniszterelnők nem beszélt aktuálpolitikáról. Az 1956-os csodát hozta szóba és azt, hogy Magyarország nem véletlenül maradt fenn. Orbán Viktor szerint könnyű alapértelmezettnek venni a szabad Magyarországot, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt nem ajándékba kaptuk. “Az ’56-osok győztek, mert ránk, utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.” – mondta a miniszterelnök.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett díszünnepség a Zeneakadémián  – MTI Fotó Máthé Zoltán

Verekedés az Akadémiánál

Orbán Viktor beszédének helyszínéhez, a Zeneakadémia elé a DK egy sajtótájékoztatót szervezett. Azt mondják egy provokátor támadta meg őket, aki Óbuda önkormányzati képviselőjét megütötte. A képviselő asszonyt kórházba szállították, hogy látleletet vegyenek fel róla.

Kiemelt kép: Városháza udvarán készült helyszeíni felvétel – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu