Az agglomeráció Facebook csoportjaiban nagyon sokan arról panaszkodnak, hogy idén rengeteg a szúnyog. Sokszor még kerti füstölő, spray mellett sem lehet a teraszon ücsörögni. Megkérdeztük a gyérítést, irtást végző katasztrófavédelmet, hogy mi a helyzet az agglomerációban az írtással. Kiderült, hogy csak az önkormányzatnak kell szólni, ha sok a szúnyog és másfél héten belül irtanak a környéken, kivéve hőség idején, hogy miért? A cikkünkből ez is kiderül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főgazgatóságtól Mukics Dániel szóvivő válaszolt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kérdéseire. Megtudtuk, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program idén április 30-án kezdődött és eddig 45 Pest megyei településen és 9 budapesti kerületben volt szúnyoggyérítés.

Ezeken a településeken volt eddig gyérítés

Az agglomerációban, Pest megyében az alábbi településeken volt szúnyogirtás: Abony, Apaj, Áporka, Budakalász, Délegyháza, Dömsöd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Érd, Fót, Göd, Halásztelek, Kiskunlacháza, Kismaros, Kisoroszi, Kőröstetétlen, Leányfalu, Lórév, Majosháza, Makád, Nagymaros, Pócsmegyer, Ráckeve, Százhalombatta, Szentendre, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Taksony, Tököl, Törtel, Újszilvás, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény.

Budapesten pedig ezekben a kerületekben irtotáák, gyérítették a szúnyogokat: III., IV., X., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.

Biológiai gyérítés

A katasztrófavédelem szóvivője portálunkat arról tájékoztatta, hogy első lépésként biológiai módszerrel csökkentették a szakemberek a szúnyoglárvák számát. A biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok permetezése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a rovarok utánpótlását.

Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein kell a vízbe juttatni és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat. A módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható.

A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban erre nincs mindig lehetőség. A folyók áradása, vagy egy esőzés után milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetők meg.

Magántelkekről szállnak fel a szúnyogok

Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen, mivel lehetetlen felkutatni és kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vízzel teli hordót, lavórt, kaspót, vagy vödröt.

Permetezés, vegyszeres irtás

A kifejlett szúnyogok ellen egy vegyszert, egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi vagy légi úton. A nagyobb egybefüggő területek esetén, mint például a nagyobb tavaink mentén fekvő települések esetén a légi kijuttatás az optimális. Kis települések esetén a földi kijuttatás a célravezetőbb. Extrém szúnyogártalom esetén pedig a két kijuttattási módszer kombinálásával lépnek fel a szúnyogok ellen.

Számos otthoni rovarirtó spray hatóanyaga is a deltametrin. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre teljesen ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást.

Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. A szúnyogokon kívül csupán olyan érzékenyebb rovarok pusztulhatnak el, mint a repülő levéltetvek, vagy a muslicák, a rovarevő madarak fő táplálékát jelentő bogarak és legyek tömeges pusztulásától tehát nem kell tartani. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik.

A szúnyogok száma a lényeg

Mivel a gyérítések területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan nem lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és hány hektáron lesz szükség az idei program során permetezésre.

A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy mely területen a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg. A jó helyismerettel rendelkező rovarszakértők országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját.

Másfél héttel korábban derül ki, hol irtanak

A gyérítésben érintett településeket egy-másfél héttel előre határozzák meg. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista.

Az önkormányzatnak kell jelezni, ha sok a szúnyog

Ha a szúnyogok száma elér egy szintet, a település automatikusan bekerül a központi szúnyoggyérítési programba. Ha az emberek úgy érzik, hogy sok a lakókörnyezetükben a szúnyog, semmi más teendőjük nincs, mint jelezni ezt az önkormányzat fele. Az önkormányzat jelez a katasztrófavédelemnek, a rovarszakértők pedig megvizsgálják a bejelentés valóságtartalmát. Ha valóban sok a szúnyog, a kivitelezés kiterjed a szóban forgó településre is. Ha az önkormányzat nem szeretne élni a központi szúnyoggyérítés lehetőségével, semmi más teendője nincs, mint jelezni ezt a katasztrófavédelem felé.

Természetesen az önkormányzatok saját költségük terhére a katasztrófavédelem által irányított központi programtól függetlenül önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést – tájékoztatta portálunkat a szóvivő.

Mi magunk is sokat tehetünk a szúnyogok ellen

Mukics Dániel hozzátette: Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

A ház körül javasolt teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amely itt érhető el. Az aktuális heti gyérítés, valamint a már kezelt területeket itt lehet megnézni.

A hőségben szünetel a szúnyogirtás

A rendkívüli meleg időjárás befolyásolja a szúnyogok viselkedését, ilyen melegben a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve. Ezért azokon a területeken, ahol nem extrém mértékű a szúnyoginvázió, a hőségriasztás idejére átmenetileg szünetel a repülővel történő szúnyogirtás.

Ennek az az oka, hogy a repülésbiztonsági szabályok szerint a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő 20 percig lehetséges légi szúnyogirtási munkarepülést végezni, beleértve a leszállás idejét is.

A  nagy melegben így a repülőről történő permetezés eredményessége csökken, hiszen az irtószer csak a szúnyogok kisebb részét éri el. A földi permetezés ezzel szemben mindenhol megtörténik, mivel azt a napnyugta után hajtják végre.

Az agglomerációban és országszerte is mindenhol komoly szúnyogártalomra lehet számítani, hiszen a májusi esőzések a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen fejlődtek a vérszívók. A hőségriasztást követően párhuzamosan légi és földi úton egyaránt permetezni fognak a szúnyogokkal leginkább érintett területeken – tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kiemelt kép: Szúnyogirtás Buda felett – MTI Fotó