A Biodóm projekt immár 8 éve tart, a költségei évről-évre nőnek. Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, minthogy átadja a Biodómot az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. Sokan a félkész épületet és a költségek elszállását a Tarlós-féle városvezetés egyik legnagyobb csontvázának tartják. Másfél éve az állam is kihátrált a projektet addig irányító Persányi Miklós mögül, aki gyorsan be is jelentette, hogy lemond az állatkert éléről, a félkész Biodómot és a folyamatosan növekvő költségeket viszont felelősségvállalás nélkül itt hagyta nekünk.

64 milliárd forint

A 2013 óta zajló Biodóm projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek: a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd Ft volt, ez az összeg 2019-ben- pedig már összesen 64 milliárd forintra rúgott. Ezt is olvasd el: Lemondott a Fővárosi Állatkert igazgatója, a Biodómra mehetett rá Persányi Miklós állása

Még 16,4 milliárd kellene

Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát: az Enviroduna Kft. által elkészített – és nyilvánosságra hozott – jelentés megállapította, hogy a főváros kényszerpályán van a befejezés tekintetében, még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig. Témába vág: Metró, Biodóm, e-jegyrendszer: a Tarlós-éra ügyeit vizsgálja a főváros korrupciós bizottsága

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A kormány Persányit hibáztatta

2020 januárjában már borítékolható volt, hogy Persányi Miklós nem sokáig lesz az Állatkert vezetője, hiszen a kormány kihátrált mögüle. “A kormány már bőven beletette a maga részét a fővárosi állatkertben épülő Biodómba, nem lehet minden elszálló költségű projektre csak úgy pluszpénzt adni” – mondta akkor Fürjes Balázs Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár. A kormány tehát az állatkert főigazgatóját hibáztatta a kialakult helyzetért, a túlköltekezésért.

Újratervezés

Az elmaradt tervezési munkák pótlása, a szükséges újratervezések, és a jogi eljárások várható elhúzódása reálisan 2024-es befejezést eredményeztek volna. Ide kapcsolódik: Brutálisan elszálltak a Biodóm költségei – Sumákolás, káosz vagy naésakkormivan?

Megrekedt tárgyalások

„A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) keretein belül és azon kívül is több körben zajlott egyeztetés különböző kormányzati szereplőkkel a kormány által finanszírozott beruházás kormányzati befejezéséről. A tárgyalások 2021 márciusában rekedtek meg, az akkori, a Fővárosi Önkormányzat által megküldött FKT határozati javaslatra nem érkezett kormányzati válasz” – írják a Városháza szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Nem ad több pénzt a kormány

“A hatályos támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló, szerződéses kötelezettségvállalásokkal jelenleg nem terhelt keretösszege megközelítőleg 6 milliárd Ft, a kormányzat többletforrást a projekt befejezéséhez nem biztosít” – mondta el a Biodóm jövőjéről szóló sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet főpolgármester helyettes.

Vegye át az állam

A főváros azt kezdeményezi, hogy telekalakítás után vegye át a Biodómot az állam: „Ehhez szükséges, hogy a Biodóm és a Pannon Park tervezett telke önálló, a Fővárosi Állat -és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt terület legyen.

Önálló ingatlan

A Biodóm és Pannon Park önálló ingatlanként történő kiszabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válna az államnak.” A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná történő kialakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából 10 hónapot vesz igénybe. 

Nagy lehetőség

Szabó Roland operatív igazgató elmondta: „Ez a fejlesztés, a Pannon Park és a Biodóm megvalósítása nagy lehetőség az Állatkert számára. Egyrészt azért, mert a múltban mindig csak csökkent, most pedig végre növekedhetett a kert területe, másrészt pedig, mert olyan különleges élményeket adhatunk majd az ide látogatóknak, amelyek kiállják az összehasonlítás próbáját bármelyik európai főváros állatkertjével.”

Látványosság télen-nyáron

A Biodóm igazi négyévszakos látnivalónak ígérkezik: olyan lesz, mintha egy állatkifutókból, parkrészekből, sétányokból álló állatkert fölé egy nagy burát borítottak volna, amely alatt mindig állatkerti látogatásra alkalmas az időjárás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Biodóm látványterve