Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta 78 éves korában, koronavírus következtében meghalt az Omega legendás zenésze, Kóbor János. A frontember már hetek óta kórházban volt, a vírus pedig végül legyőzte a szervezetét. Kóbor Jánost december 17-én búcsúztatták el a Szent István-bazilikában, az eseményen a rajongók is ott lehettek. A frontembert pedig később, szűk, családi körben helyezik majd végső nyugalomra.

Lélegeztetőgépen volt

Mint ismert, és ahogyan arról portálunk is hírt adott Kóbor János hetekig feküdt kórházban, ezidő alatt mélyaltatásban tartottak, továbbá mestereségesen lélegeztették. A zenész még betegsége előtt beszélt arról, hogy nem oltatta be magát, mert születése óta nem volt kórházban és nem szokott semmilyen betegséget elkapni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt kérte Kóbor János

Az Omega énekese még februárban beszélt arról a Ripost7-nek: zenésztársai halálának árnyékában ő maga is óhatatlanul el-elgondolkozik az elmúláson. Ekkor árulta el: noha nem készül a halálra, már most kikötötte, hogyan búcsúzzanak majd tőle a szerettei.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Balatonba szórják a hamvait

„A temetésekről úgy jöttem el, hogy óhatatlanul már az elkerülhetetlenről, a sajátomról gondolkodtam. Hamvasztás lesz, ez nem kétséges. Helikopter, Balaton közepe, szórás. Igen, engem szórjanak a Balatonba és kész! És hogy egy kicsit morbidok legyünk, nyáron kell meghalni. Persze nem a most következőn, majd valamikor, mert nem lenne jó, ha a jégre szórnának” – mondta akkor Kóbor János.

Ez is érdekelhet:

Részben teljesül

Nos, úgy tűnik Kóbor János végakarata részben teljesül, ugyanis a hamvak egyik fele a Balatonba kerül, a másik része pedig a Szent István-bazilika urnatemetőjében kerül majd végső nyugalomra, számolt be róla a Blikk. A portál úgy tudja, Mecky családtagjai döntöttek úgy, hogy tiszteletben tartják a legendás zenész kívánságát, azonban szerették volna egy méltó helyen a szerettei, illetve a rajongók is bármikor megemlékezhetnek róla. Ezért esett a választásuk a bazilika altemplomára, ahol urnák, illetve koporsók elhelyezésére is van lehetőség. A Kóbor János halálával kapcsolatos cikkeinket itt tudod elolvasni.

A felesége ötlete volt

„Úgy tudom, az özvegye állt elő az ötlettel, hogy Mecky emberi és művészi nagyságához méltó módon a hamvak felét a bazilikában helyezhetnék végső nyugalomra. A családnak nem volt ellene kifogása, egyetlen dolog volt fontos, hogy a megemlékezés során ne sértsék meg Mecky végakaratát, így a hamvak felét a Balatonba szórják majd – mondta a lapnak Kóbor János egy ismerőse.

Nem lesz nyilvános

A lap azt írja egyik szertartás sem lesz nyilvános, mindenkettőn csak a szűk család lesz jelen. Kóbor Jánost ennek ellenére a rajongóknak is volt lehetőségük elbúcsúztatni, december 17-én este ugyanis a bazilikában tartottak megemlékezést a tiszteletére.

Andy Vajnának is két sírhelye van

Andy Vajna 2019 februárjában hunyt el, az egykori filmmogulnak pedig Budapesten és Los Angelesben is van síremléke. A Budapesten található síremlék a Fiumei úti sírkertben található. A síremlék egyébként méltó a filmügyi kormánybiztoshoz, munkássága visszaköszön az elemeken. Egy 3,5 méter magas görög kőoszlopról omlik le az 5 méter hosszú filmszalag fémből. Ebben a filmszalagban található három darab háromdimenziós festett üveg kép is: egy jellegzetes Vajna, egy részlet a Terminátorból és egy a Rambóból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kóbor János – Forrás: Fem3