Az ősszel életbe lépett változások következtében jelentős mértékben megemelték a közlekedési szabálysértésekért járó bírságok összegét. A legmagasabb tétel 780 ezer forint, sebességtúllépés miatt pedig közel 400 ezer forintos bírságot is be lehet gyűjteni. A kiszabott büntetések következtében nőhet az állam bevétele.

Szeptember 1-jén lépett életbe a módosítás

Ahogyan arról augusztusban már írtunk, szeptember 1-jével megemelték a közlekedési szabálysértések bírságának összegét, az állam így plusz bevételre tehet szert. Magyarországon elég gyakori jelenség a gyorshajtás és más közlekedési kihágások. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiderült, melyek a legdrágább büntetési tételek

Az, aki vezetői engedély nélkül vetemedik személy- vagy áruszállításra, alaposan a zsebébe nyúlhat. Ez ugyanis immáron 780 ezer forintjába kerül az illetőnek. Érdemes tehát észnél lennie annak, aki ilyen tevékenységet folytat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A gyorshajtás sem olcsó mulatság

Sebességtúllépés miatt akár 390 ezer forintos bírságot is ki lehet immáron szabni. A rendőrök akár 1 km/h-s sebességtúllépés miatt is büntethetnek. Ennek ellenére rengetegen száguldoznak Magyarország útjain.

Nem mindegy az sem, hogy hol közlekedik az ember

Kocsikázni nem szabad akárhol. Aki engedély nélkül közlekedik természetvédelmi és fokozottan védett természetvédelmi területen, alaposan megütheti a bokáját. A kiszabható bírság ez esetben 195 ezer illetve 390 ezer forint.

Súlyosan büntetik az ittas vezetést

Akit ittas vezetésen érnek a zsaruk, alaposan megbírságolhatják. 0,30 gramm/liter véralkohol, valamint 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb érték esetén a büntetés mértéke hatszámjegyűre rúg. Egész pontosan 130 ezer forintot kell ilyen esetben fizetni.

Nem éri meg a leállósávban haladni

Amikor dugók alakulnak ki az autópályákon, sokan a leállósávban igyekeznek egérutat nyerni. Sokba kerülhet azonban, ha valakit elkapnak. A rendőrök egy-egy ilyen manőverért 130 ezer forintos bírságot szabhatnak ki.

Óvatosan kell közlekedni vasúti átjáróknál

Rengeteg olyan baleset történt az elmúlt hónapok során, amikor valaki figyelmen kívül hagyta a vasúti átjáró tilos jelzését, netán lezárt sorompónál kelt át a síneken. Aki ilyesmit követ el, az kockára teszi a saját, utastársai és mások életét is. Egy ilyen kihágásért 78 ezer forintot kell fizetni.

Ezek is érdekelhetnek!

Más szabálytalanságokért is nagy árat kell fizetni

A kötelező haladási irány megszegéséért immáron 65 ezer forintot kell fizetni. A behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása 39 ezer forintos bírságot jelenthet. Az, aki nem csatolja be a biztonsági övét autóúton vagy autópályán 26 ezer forintos büntetést kockáztat.

Komoly mértékben emelkedtek a büntetési tételek

A bírságok összege 25%-kal emelkedett. Az év végéig az állam komoly többletbevételre számíthat. Ez az összeg elérheti a 2 milliárd forintot is A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció