Különleges pillanatokat örökített meg egy gödi férfi, amikor szürke gémek szálltak le az udvarában. Előkerült a fényképező és beindult a sikeres lájkvadászat a Facebookon. A szürke gém védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. A cikkünk alján elérhető videóban megnézheted, milyen ügyesen fogott halat egy szürke gém Pécelnél.

Vendégségbe érkezett a szürke gém

Vasárnap délután szürke gémek vendégeskedtek egy gödi ház udvarában. A ritka esetről a tulajdonos fotókat is készített és feltöltötte azt az egyik gödi Facebook-csoportba, ahol néhány óra alatt rengeteg lájkot kapott.

Jól tudnak alkalmazkodni

Többen írták, hogy a napokban látták a nagy testű madarakat a közeli nádasban és a város más pontján is. Kevesen tudják a szürke gémekről, hogy városi körülményekhez kiválóan tudnak alkalmazkodni ezek a meglehetősen nagy madarak. A szürke gémek előszeretettel dézsmálják például a kerti tavacskákat. Az alábbi Gödöllőn készült videón jól látszik, hogyan lopakodik egy szürke gém a kerti tónál.

A városokban is jól érzik magukat

Hollandiában a szürke gémek az utóbbi évek során számos városi területet birtokba vettek. Az olyan városokban, mint, amilyen Amszterdam is a gémek mindig is jelen voltak és alkalmazkodtak a modern városi élet körülményeihez. Ugyanúgy vadásznak, mint máshol, de gyakran felbukkannak utcai vásárok és büfék környékén. Néhány madár kihasználja, hogy az emberek etetik őket az otthonaiknál kihelyezett etetőkből, vagy kapnak halakat a horgászok, halászok zsákmányából.

Elkapják a kiskacsákat is

A szürke gémek halakkal, kisebb emlősökkel, kétéltűekkel és rovarokkal táplálkoznak, melyeket a sekély vízben ejtenek el hosszú csőrük segítségével. Megfigyelések bizonyítják, hogy a gémek időnként elkapnak és elfogyasztanak kis testű madarakat is, mint például kiskacsákat.

Vonuló madár

A szürke gém részben vonuló madár. Az észak-európai – és részben a közép-európai – állomány télire Afrikába, a Szaharától délre eső vidékre vonul. Viszonylag későn indul, és korán érkezik: Magyarországon február és október között figyelhetjük meg; igaz, az állomány egy része itt tölti a telet.

Nagyon gyors

Alapvetően társas madár, bár egyedül vadászik. Élőhelyén, mocsarak, folyók, tavak partján halakkal, kétéltűekkel, csigákkal, hüllőkkel, kisemlősökkel, rákokkal táplálkozik. Vadászati stratégiája a gyorsaságra és a kivárásra épül: mozdulatlanul áll a sekélyesben, várva az áldozatot, majd hegyes csőrével lecsap.

Imádják a kerti tavacskákat

Olykor úsznia is kell, ami nem okoz neki gondot. Táplálékkeresés közben akár 30 kilométerre is eltávolodhat pihenőhelyétől, és nem ritka, hogy táplálékban gazdag helyeken tömegesen bukkan fel.

50 ezer forint a természedvédelmi értéke

A szürke gém magyarországi állománya mintegy 2500–3500 fészkelő párra tehető, és stabilnak minősül. Elsősorban a Tisza-tó és a felső-Tisza vidékén gyakori, de majdnem minden vizünk mellett előfordul. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben a legkisebb az állomány sűrűsége. Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Így vadászott Pécelnél egy szürke gém

Kiemelt kép forrása: Facebook/Gödiek/József Ottó