Robbanás történt a kiskörei vízerőműben hétfő kora délután. A tűzoltók négy embert hoztak fel a vízi erőmű alagsori épületéből, majd átadták őket a mentőknek az üzem igazgatója is súlyosan megsérült.

Robbanás az erőműben

Hétfőn 14 óra 37 perckor érkezett a bejelentés a Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a robbanásról. A helyszínre a tiszanánai és az abádszalóki önkormányzati, valamint a tiszafüredi és a hevesi hivatásos tűzoltók vonultak ki, majd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat munkatársai is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyolc sérült

A mentők összesen nyolc sérültet láttak el. Közülük négyen súlyos, négyen könnyebb égési sérüléseket szenvedtek. A súlyosabb sérültek közül egy embert a Budapestre a Honvédkórházba, kettőt Debrecenbe, egyet pedig Miskolcra szállítottak. A könnyű sérültek közül valamennyit az egri Markhot Ferenc Kórházban látják el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Üzemi baleset

Kisköre polgármestere, Magyar Csilla azt írta a Facebbokon, hogy “Üzemi baleset történt az erőműben, a tűzoltók, a mentők és a rendőrség tette és teszi dolgát. A hivatalos tájékoztatást mind a hatóságok, mind az erőmű vezetése meg fogja tenni.”

Imádkozzanak

A polgármester azt kéri, hogy a “sérültek és hozzátartozóik nyugalma érdekében ne kombináljon senki. Mindenki úgy segít, ahogyan tud, az is segítség, ha nem gyártunk elméleteket, ha imádkozunk a teljes gyógyulásért.” – írja a település vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

48 éve üzemel

A Kiskörei vízerőmű vagy Kiskörei vízlépcső Magyarország legnagyobb vízerőműve, amely 1973-ban készült el. A Tisza 404-es folyamkilométerénél, Kisköre település mellett található.

4 turbina

Az erőmű 4 turbinával rendelkezik, melyek 4, egyenként 7000 kVA teljesítményű generátort hajtanak meg. Az erőmű összkapacitása 28 MW, amivel Magyarország legnagyobb teljesítményű vízerőművének számít, azonban világszinten csupán egy közepes méretű erőműnek minősül.

Árhullámok kezelése

Az erőmű fő feladata a Tisza-tó vízszintjének megfelelő szabályozása az üzemrendnek megfelelően. Egyben árhullámok kezelésére is felhasználható. Egy 85×12 méteres hajózsilip teszi lehetővé az 1350 tonnás hajók és uszályok átzsilipelését.

Budapesttől légvonalban 89 km-re van Kisöre

Kiemelt kép: Kiskörei Vízi erőmű