A manuálterápia a fizikoterápia egyik formája, amelyet erre specializálódott szakemberek alkalmaznak a mozgásszervi fájdalmak és átmeneti fogyatékosságok kezelésére. Ez magába foglalja az izmok manipulálását és az ízületek mozgatását.

A manuálterápia úgy írható le, mint a kézi erő alkalmazása a test azon a területein, amely javítja a korlátozott mobilitást, beleértve az ízületeket, a kötőszöveteket és a vázizmokat. A manuálterápia Óbuda klinikáján olyan eljárás zajlik, amely során fizikai manipulációt alkalmaznak a problémák kezelésére a fájdalom csökkentése, és a mozgásképesség javítása érdekében.

Hogyan zajlik a manuálterápiás kezelés?

Amikor fájdalmat érzünk, hajlamosak vagyunk megvédeni testünk adott részét. Úgy gondoljuk, hogy jól járunk, de az orvosok és a terapeuták azt mondják, hogy ahogy egyre több lépést teszünk egy bizonyos terület védelme érdekében (például kevésbé nyomjuk meg az egyik térdünket), az a régió merevvé válik. Ez azért történik, mert egy izom gyakorlása állandó összehúzódási állapotba hozza azt. Az összehúzódó izom rossz vérkeringéshez vezet, a rossz keringés növeli az izmok és szövetek oxigén- és tápanyaghiányának kockázatát.

Ízületek esetén a sérülés duzzanathoz vezet. A környező izmok védenek a fájdalom ellen, a gyulladás lecsengésekor pedig a szövetkárosodás következtében megmerevedik az ízület. Ha úgy véded a térded, hogy mozdulatlan maradsz, akkor nem teszed lehetővé a normális keringést. Ehelyett, ha úgy döntesz, hogy mozgatod az ízületeidet, és megengeded egy terapeutának, hogy manuálterápiát alkalmazzon, csökkentheti a szövetsérülések kockázatát.

Ezért az első fázisban a terapeuta a kezével megállapítja az ízületek körüli gyulladás és duzzanat mértékét. A manuálterápiás technikák segítenek a szakembernek körülhatárolni a problémás területet. A kezelés során különböző intenzitású és passzív mozgásokat alkalmaznak a mobilitás, az ízületek, az izmok növelésére.

A manuálterápiának többféle típusa létezik:

  • Kézi – enyhe nyomást gyakorolnak a testrészekre, hogy megnyújtsák azokat, különösen tekintettel a nyaki problémákra és a csigolyák közötti térre.
  • Terápiás masszázs – ez különbözik attól a masszázstól, amelyet a gyógyfürdőben élvezhetsz. Más szóval, a hangsúly inkább a terápiás szemponton van, mint a relaxáción. A terapeuta nyomást és ritmikus nyújtásokat alkalmaz, mozgó testrészeket, amelyek átmenetileg mozdíthatatlanok.
  • Manipulációs/mobilizációs terápia – alacsony intenzitású nyomás alkalmazásából áll. Segít csökkenteni a sérülés utáni fájdalmat, és javítja a mozgásképességet.

A manuálterápia hatékonysága

Fontos, hogy ismerd a manuálterápia előnyeit és korlátait, mielőtt ehhez a helyreállítási technikához fordulsz. Ami a sportolókat illeti, a tünetek csökkentése segítheti abban, hogy visszatérjenek korábban gyakorolt tevékenységeikhez. Ebben az összefüggésben a fizikai aktivitással kombinált manuális technikák, lehetővé teszik, hogy sokkal gyorsabban újrakezdhessék tevékenységüket. Hasonlóképpen, a porckorongsérv manuálterápiával történő kezelése 3-6 hónapon belül segít optimista prognózis kialakításában, de az első hónaptól kezdve a fájdalom jelentősen csökken.

A manuálterápiát főként a mozgásszervi betegségek esetén alkalmazhatóak, mint az ínhüvelygyulladás, izom-, ín- vagy szalagficam, feszült nyak szindróma, radiális alagút szindróma, degeneratív lemezbetegség, porckorongsérv stb. Ez az eljárás a rehabilitáció speciális formája, amelyet kézzel végeznek, nem készülékkel vagy géppel. Szorosan kapcsolódik a fizioterápiához és a fizikoterápiához, némileg hozzájárulva a fájdalomcsillapításhoz és a mozgásképesség helyreállításához, aminek lehetőségével érdemes élni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az obuda.mozgasklinika.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.